Zelenskyj rokoval s japonským premiérom Kišidom, stretnutie považuje za produktívne

ta3 tasr
22.3.2023 08:03

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že s japonským premiérom Fumiom Kišidom absolvoval v Kyjeve "produktívne rozhovory". Informuje agentúra AFP.

"Naše rozhovory s pánom Kišidom boli celkom produktívne. Dopočul som sa aj o veľmi konkrétnej ochote Japonska spolupracovať s nami na ešte aktívnejšej mobilizácii sveta pre medzinárodný poriadok, ochranu pred agresiou, ochranu pred ruským terorom," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoodkaze. Dodal, že diskutovali o bezpečnostných, politických, ekonomických i humanitárnych záležitostiach, napísala agentúra DPA.

Japonský premiér prisľúbil Kyjevu finančnú podporu a dodávky humanitárneho a zdravotníckeho materiálu, uviedla japonská tlačová agentúra Kjódó. Tokio poskytne Kyjevu aj nepriestrelné vesty a helmy.

Kišida bol dosiaľ posledným lídrom z krajín skupiny G7, ktorý ešte nenavštívil Kyjev. Japonsko sa pridalo k západným krajinám, ktoré po ruskej invázii na Ukrajinu uvalili na Moskvu tvrdé sankcie a Kyjevu poskytli humanitárnu pomoc. Tokio vo februári oznámilo, že Ukrajine poskytne finančnú pomoc vo výške 5,5 miliardy dolárov.

Japonsko však Ukrajine zatiaľ nedodalo žiadnu vojenskú techniku, keďže je v tejto otázke obmedzované tamojšou ústavou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok