Čínsky prezident Si Ťin-pching odletel z Moskvy, ukončil trojdňovú návštevu

ta3 čtk
22.3.2023 07:23

Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu ráno odletel z Moskvy. S odvolaním sa na čínsku štátnu televíziu CCTV o tom informuje agentúra Reuters. Si tak ukončil trojdňovú štátnu návštevu krajiny, ktorá už dlhšie ako rok vedie ozbrojenú agresiu voči susednej Ukrajine a čelí kvôli tomu sankciám zo strany západných krajín. Peking uvádza, že je ohľadom konfliktu nestranný a zasadzuje sa o "mier a dialóg".

Čínsky prezident Si Ťin-pching odletel z Moskvy, ukončil trojdňovú návštevu
Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Pre čínskeho prezidenta išlo o prvú zahraničnú cestu od znovuzvolenia prezidentom na bezprecedentné tretie funkčné obdobie. V Moskve bol zároveň ako prvá cudzia hlava štátu odkedy minulý týždeň Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimíra Putina kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území.

Ako Moskva tak Peking hovorili o Siovej trojdňovej ceste ako o príležitosti na prehĺbenie deklarovaného "priateľstva bez hraníc" oboch krajín. Prezidenti podpísali rámcové dohody o rozšírení strategického partnerstva ao strategickej spolupráci. Čína chce podľa Sia do Ruska dodávať viac elektroniky a Rusko si podľa Putina praje, aby čínske firmy nahradili v krajine západnej spoločnosti, ktoré krajinu opustili kvôli konfliktu na Ukrajine.

Rusko naopak uspokojí čínsku ekonomiku spoľahlivými dodávkami ropy a plynu, uviedol Putin. Ich vývoz tvorí dôležitú súčasť ruskej ekonomiky a Moskva sa po zrútení európskeho odbytiska kvôli svojej invázii na Ukrajinu usiluje o väčší export do ázijských krajín. Objem obchodu medzi Čínou a Ruskom vlani dosiahol podľa Putina rekordných takmer 190 miliárd amerických dolárov a tento rok by mal prekročiť 200 miliárd.

Biely dom v reakcii na návštevu vyjadril pochybnosť, že Čína chce v konflikte na Ukrajine hrať úlohu mierotvorcu. "V tom, čo povedali Putin a Si Ťin-Pching, sme nevideli nič, čo by nás viedlo k tomu, aby sme si mysleli, že vojna na Ukrajine skončí čoskoro," poznamenal bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby v utorok.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Čínu vyzval, aby sa pripojila k ukrajinskému plánu na ukončenie vojny na Ukrajine, nedostal však odpoveď. Čínsky náprotivok bude so Zelenským podľa Reuters zrejme hovoriť iba telefonicky.

Si a Putin v Moskve po rokovaní vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom mimo odmietajú "všetky jednostranné sankcie" vyhlásené bez posvätenia Bezpečnostnej rady OSN, kde majú obe krajiny pri hlasovaní právo veta. Čínsky prezident tiež pozval Putina v tomto roku do Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok