V Grécku budú v máji parlamentné voľby, oznámil premiér. Konkrétny dátum však nespresnil

ta3 ČTK
21.3.2023 23:43

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil, že sa v máji v krajine uskutočnia parlamentné voľby, konkrétny dátum ale bližšie nespresnil, píše agentúra AFP. Oznámenie o nadchádzajúcom hlasovaní prichádza tri týždne po najhoršom železničnom nešťastí v dejinách krajiny. Podľa agentúry Reuters sa očakávalo, že premiér ohlási voľby na apríl.

"Môžem vám s istotou povedať, že sa voľby uskutočnia v máji," uviedol premiér a líder konzervatívnej strany Nová demokracia v rozhovore so súkromnou televíznou stanicou Alpha TV.

Štvorročný mandát terajšej vlády vyprší v júli. Mitsotakisova strana v prieskumoch predtým výrazne viedla pred hlavnou opozičnou krajne ľavicovou stranou SYRIZA expremiéra Alexisa Tsiprasa. Od februárovej zrážky vlakov pri meste Larisa ale vládna strana náskok stráca.

Osobný vlak s 350 cestujúcimi sa 28. februára krátko pred polnocou čelne zrazil s nákladným vlakom, niekoľko vagónov sa po zrážke vznietilo a mnohí cestujúci v nich uhoreli. Po nehode, ktorá si vyžiadala 57 obetí, vypukli v Grécku demonštrácie a štrajky zamestnancov železníc.

Demonštranti vinia terajšiu vládu a jej predchodcu z toho, že ignorovala opakované výzvy odborov ohľadom bezpečnostných nedostatkov na gréckych železniciach. Vláda zrážku vlakov pripisuje najmä ľudskej chybe. Zatknutí doteraz boli štyria ľudia, ako prvá prednosta stanice v Larise, ktorý priznal, že kvôli jeho chybe sa vlaky ocitli na rovnakej koľaji.

Mitsotakis sa pozostalým ospravedlnil a priznal, že aj jeho vláda a aj tá predchádzajúca nesú svoj diel viny, keď nezaistili bezpečnosť vlakovej dopravy. Návštevu miesta nehody premiér označil za ťažkú, ale povedal, že neuvažuje o rezignácii. "Mojím cieľom je znovu vyhrať voľby a verím, že sa nám to nakoniec podarí," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok