Západ chce na Ukrajine bojovať až do posledného Ukrajinca, tvrdí Putin

ta3 ČTK
21.3.2023 17:22

Čínsky mierový plán by mohol byť základom urovnania konfliktu na Ukrajine, povedal ruský prezident Vladimir Putin po rokovaní s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom v Moskve. Šéf Kremľa ale súčasne dodal, že doteraz nevidí ochotu Západu a Kyjeva konať v tomto smere. Západ chce podľa neho bojovať "až do posledného Ukrajinca".

ONLINE:
TASR/AP

Si označil čínsky postoj za nestranný. "Chcel by som zdôrazniť ohľadom ukrajinského urovnania, že sa trvalo riadime princípmi Charty OSN a zastávame objektívny a nestranný postoj," vyhlásil čínsky prezident. Čína sa podľa neho snaží aktívne pomáhať tomu, aby obe znepriatelené strany uzavreli prímerie a začali spolu konať. Peking sa zasadzuje o "mier a dialóg", zdôraznil Si.

Obaja vodcovia podľa tlačových agentúr vydali spoločné vyhlásenie proti "všetkým jednostranným sankciám" vyhláseným s opomenutím Bezpečnostnej rady OSN, kde Rusko aj Čína patrí medzi päť stálych členov s právom veta. Vyzvali tiež Spojené štáty, aby prestali rozvracať globálnu strategickú stabilitu, a varovali pred zhoršovaním krízy na Ukrajine a jej prechodom do "nekontrolovateľnej fázy".

V Kremli v utorok Putin a Si podpísali rámcové dohody o rozšírení strategického partnerstva a o strategickej spolupráci. Si Ťin-pching ocenil "konštruktívne rokovania" s Putinom a hovoril o rozšírení obchodnej a ekonomickej spolupráce s Ruskom. Čína chce napríklad do Ruska dodávať viac elektroniky, povedal.

Podľa Putina boli tiež dohodnuté ďalšie dodávky ruského plynu do Číny. Oba štáty chcú rozšíriť svoje dopravné spojenie, vrátane ciest a mostov. Putin už na začiatku rokovaní uistil, že Rusko je pripravené uspokojiť energetický hlad čínskej ekonomiky spoľahlivými dodávkami ropy a plynu.

Surovinová veľmoc Rusko sa po zrútení európskeho odbytiska kvôli svojej vojne proti Ukrajine stále viac orientuje na Áziu. Čína získava od Ruska energetické suroviny so zľavou. Objem obchodu medzi Čínou a Ruskom vlani dosiahol podľa Putina rekordných takmer 190 miliárd amerických dolárov a tento rok by mal prekročiť 200 miliárd, poznamenala agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok