Banské múzeum v Štiavnici potrebuje na práce po požiari najmä chýbajúci personál

ta3 TASR
21.3.2023 15:14

Slovenskému banskému múzeu v Banskej Štiavnici, ktorého budova Berggerichtu utrpela pri požiari asi najviac, by sa mali čo najskôr poskytnúť finančné prostriedky, ale tiež personálne kapacity na zvládnutie sanačných a inventarizačných prác. Po zasadnutí Múzejnej a galerijnej rady to uviedla ministerka kultúry SR Natália Milanová.

"Veľmi dôležité bude, aby SBM boli čo najskôr poskytnuté aspoň zvýšené personálne kapacity," zdôraznila. Všetky postupy súvisiace so záchranou zbierkových predmetov alebo obnovou historických objektov musia byť navyše pod patronátom odborníkov. 

Podľa nej je totiž situácia, v ktorej sa v súčasnosti nachádzajú slovenské múzeá a galérie, neradostná. "Požiadavky týchto inštitúcií neboli roky naplnené. Investičný dlh do pamiatok predstavuje 5,5 miliardy eur," pripomenula.

Ako uviedla riaditeľka SBM Zuzana Denková, pre chýbajúce prostriedky nie sú poistené objekty ani zbierkové predmety SBM. "Múzeum na to nikdy nemalo prostriedky. Nášho štatutára sme však na to upozornili a požiadali sme aj o zvýšenie rozpočtu," konštatovala.

Ako informovala Mária Bohumelová z Múzejnej a galerijnej rady, inštitúcie ako Slovenské národné múzeum a Slovenská národná galéria sú pripravené poskytnúť SBM súčinnosť. "Posilniť treba aktuálne najmä interné kapacity," zdôraznila.

Podľa Denkovej je stále na prvom mieste sanácia havarijného stavu a snaha dostať geologickú zbierku z budovy Berggerichtu do bezpečných priestorov a vytvoriť tak priestor na to, aby sa mohla zrealizovať inventarizácia a kvantifikovať škody. V samotnom Berggerichte je asi 27 000 zbierkových predmetov. "My už teraz vieme, že časť exponátov, na ktoré sa zrútil strop, bude poškodená," pripomenula.

Ako ďalej uviedla, táto nešťastná udalosť by mala byť príležitosťou začať budovať kapacity na to, aby obnova bola urobená správne, aby sa objektu prinavrátila pôvodná architektúra a funkcia. "Keďže patríme pod ministerstvo životného prostredia, tak by sme sa mohli zamerať na zelenú obnovu," uviedla.

Podľa Milanovej minister kultúry ČR Martin Baxa ponúkol Slovensku odborné kapacity, týkajúce sa mineralogickej expozície SBM, ale aj reštaurátorov. V najbližších hodinách by mal prísť do Banskej Štiavnice aj riaditeľ Národného múzea v Prahe Michal Lukeš.

O situáciu v Banskej Štiavnici sa zaujíma aj UNESCO, keďže mesto je súčasťou jeho lokalít. "Zatiaľ by sme mali začať formou online stretnutí, kde by nám boli poskytnutí odborníci, ktorí by nám poradili, ako postupovať pri samotnej obnove postihnutých objektov či s nakladaním so zbierkovými predmetmi," doplnila ministerka. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok