FOTO: S Banskou Štiavnicou smúti celé Slovensko. Ktoré budovy poznačil požiar?

ta3 tasr/nf
23.3.2023 00:00

V požiarom postihnutej Banskej Štiavnici začali v stredu prekrývať niektoré poškodené budovy fóliami, aby zabránili ešte väčšej devastácii. Nešťastná udalosť, ktorá zasiahla historické centrum, zalarmovala celé Slovensko. Ktoré budovy skončili v plameňoch a aké škody na nich vznikli?

FOTO: S Banskou Štiavnicou smúti celé Slovensko. Ktoré budovy poznačil požiar?
Slovenské banské múzeum/Lužina - Miriam Lenčová

Banka lásky

Banka lásky je trezor, ktorý sa nachádza v 500-ročnej bývalej bani na zlato. Je súčasťou zážitkovej budovy Dom Maríny. Banka bola vytvorená z veršov básne Andreja Sládkoviča Marína, ktorú zložil Márii Pischlovej. Dom je Národnou pamiatkou pod ochranou UNESCO. 

Vo veršoch sa nachádzajú schránky, kam si páry mohli symbolicky uložiť svoju lásku. Každému písmenu, ale aj medzere v básni bola priradená jedna schránka. Zakladatelia projektu sprístupnili časť priestorov Domu Maríny v roku 2017. Projekt je svetovým unikátom a písali o ňom aj zahraničné médiá. 

Epicentrom sobotnajšieho ničivého požiaru bol práve tento objekt. Samotný trezor sa však podarilo zachrániť a zázrakom prežil aj obraz Maríny. "Tam, kde boli krásne veci, je zhorenisko," uviedol pre ta3 v sobotu jeden zo zakladateľov projektu Igor Brossman. Dodal, že výšku škôd nedokážu ešte vyčísliť, no predpokladá, že sa nebude pohybovať len v desaťtisícoch. Ako uviedol manažér poisťovne Uniqa Tomáš Kráľovič, rozsah škôd na Banke lásky aktuálne zisťujú a analyzujú.

Pozrite si aj vyjadrenie jedného zo zakladateľov Banky lásky Igora Brossmana.

Prispieť na opravy historických budov poznačených ničivým požiarom v Banskej Štiavnici môžete cez zbierku neziskovej organizácie Donio.

Prispieť na opravy poškodených budov Slovenského banského múzea môžete aj vy cez zbierku neziskovej organizácie Donio. Link na konkrétnu zbierku tu.

Berggericht

Berggericht bol pôvodne renesančný dom zo 16. storočia s barokovými úpravami v 18. storočí, uviedla v stredu pre ta3 Miriam Lenčová zo Slovenského banského múzea, ktoré využíva túto budovu. V jeho vnútri sa nachádzala vzácna geologická zbierka s až 26-tisícami minerálov. Dodala, že tento týždeň sa vykonali všetky potrebné expertízy na identifikáciu škôd, ich výška sa však ešte nedá vyčísliť.

"Čo sa týka rozsahu škôd a poškodenia zbierkových predmetov, tak je ešte predčasné hovoriť o číslach. Skutočný stav vecí zistíme až po inventúrach a revíziách," uviedla Lenčová.

Budova banského múzea však nebola poistená. Minister životného prostredia Ján Budaj tvrdí, že jeho rezort nemohol budovu poistiť. Zodpovednosť si medzi sebou prehadzujú rezorty kultúry a životného prostredia. Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková verí, že mesto nečaká osud Krásnej Hôrky. Oprava tohto hradu po požiari totiž nie je dokončená ani po 12 rokoch.

Ako uviedla riaditeľka banského múzea Zuzana Denková, pre chýbajúce prostriedky nie sú poistené ani objekty, ani zbierkové predmety. "Múzeum na to nikdy nemalo prostriedky. Nášho štatutára sme na to upozornili a požiadali sme aj o zvýšenie rozpočtu," konštatovala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok