Britský expremiér Johnson priznal, že zavádzal parlament v spojitosti s večierkami počas lockdownu

ta3 tasr
21.3.2023 14:04

Bývalý britský premiér Boris Johnson uznal, že zavádzal poslancov britského parlamentu v spojitosti s porušovaním pravidiel lockdownu na večierkoch v sídle britského premiéra. Tvrdil však, že konal v dobrej viere. Informuje agentúra DPA.

Britský expremiér Johnson priznal, že zavádzal parlament v spojitosti s večierkami počas lockdownu
AP Photo/Kin Cheung

Parlamentný výbor, ktorý vyšetruje možné Johnsonovo zavádzanie, v utorok zverejnil 52-strán dôkazov od expremiéra. V spise uviedol, že jeho vyjadrenia sa nakoniec ukázali ako nepravdivé. Podľa svojich slov to napravil pri najbližšej možnej príležitosti. Expremiéra v stredu (22. marca) v rámci vyšetrovania čaká verejné vypočúvanie v parlamente.

Výbor začiatkom marca po predbežnom vyšetrovaní uviedol, že Johnson mohol v spojitosti s večierkami zavádzať Dolnú snemovňu najmenej pri štyroch príležitostiach. Expremiér to odmieta.

Boris Johnson (58) bol premiérom od júla 2019. Rezignáciu oznámil vlani začiatkom júla a z postu oficiálne odstúpil v septembri. Jedným z dôvodov bola séria škandálov, vrátane večierkov na Downing Street počas covidovej pandémie.

Ak výbor potvrdí, že Johnson parlament zavádzal, môže mu byť na 10 dní zablokovaný mandát poslanca Dolnej snemovne a môže čeliť oficiálnemu návrhu na odvolanie. O pokračovaní jeho poslaneckého mandátu budú v takom prípade rozhodovať voliči v londýnskom obvode Uxbridge, kde bol zvolený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok