Taiwanská prezidentka navštívi USA, Čína proti tomu protestuje

ta3 čtk
21.3.2023 11:53

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen sa pri svojej ceste do krajín Strednej Ameriky zastaví v Los Angeles av New Yorku. Podľa agentúry Reuters to oznámila taiwanská prezidentská kancelária. Čína, ktorá považuje Taiwan za svoje územie, plány prezidentky Cchaj kritizovala a uviedla, že predložila Washingtonu oficiálny protest.

Taiwanská prezidentka navštívi USA, Čína proti tomu protestuje
Taiwan Presidential Office via AP

"Cchaj Jing-wen sa v rámci svojej cesty do Guatemaly a Belize zastaví v New Yorku a Los Angeles. Z Taipei odcestuje 29. marca a späť sa vráti 7. apríla," uviedla hovorkyňa taiwanskej prezidentskej kancelárie Lin Jü-čchan.

Podľa zdrojov agentúry Reuters by sa Cchaj Jing-wen mala v Spojených štátoch stretnúť s predsedom americkej Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym. Taiwanská prezidentská kancelária túto informáciu ale zatiaľ nepotvrdila.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany. Peking ostatné krajiny upozorňuje, aby nejednali s taiwanskými predstaviteľmi, a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Wang Wen-pin dnes povedal, Čína je "rezolútne proti akýmkoľvek kontaktom medzi vládami Spojených štátov a Taiwane". "Akékoľvek provokácie a snahy (Tchaj-wane) o tajné dohody s vonkajšími silami s cieľom získať nezávislosť sú vopred odsúdené na neúspech," vyhlásil Wang.

Vysoký americký predstaviteľ citovaný agentúrou Reuters pripomenul, že taiwanskí prezidenti, vrátane Cchaj, sa pravidelne zastavujú v USA, keď smerujú do stredoamerických krajín, s ktorými má ostrov diplomatické vzťahy. Hoci sú takéto návštevy taiwanských prezidentov v Spojených štátoch neoficiálne, sú pravidelne využívané na stretnutia na vysokej úrovni, podotýka agentúra Reuters.

Spojené štáty, ako väčšina krajín sveta, považujú Taiwan za súčasť Číny a diplomatické vzťahy s ostrovom nemajú, sú ale jeho najvýznamnejším medzinárodným spojencom a dodávateľom zbraní.

"Každý taiwanský prezident sa pri svojich cestách v Spojených štátoch zastavil a sama Cchaj tak od svojho nástupu do úradu v roku 2016 urobila šesťkrát, naposledy to bolo v roku 2019. Pri všetkých týchto cestách sa Cchaj stretla s americkými kongresmanmi," povedal americký činiteľ. Čínu vyzval, aby návštevu Cchaj v USA nepoužila ako zámienku na agresívne akcie proti Taiwane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok