FOTO: Pri posledných protestoch proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku zadržali takmer tristo ľudí

ta3 čtk
21.3.2023 10:53

Pri protestoch proti dôchodkovej reforme bolo v pondelok vo Francúzsku zadržaných takmer 300 ľudí, z toho 234 v Paríži. Podľa agentúry AFP to dnes oznámili policajné zdroje. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu prehovorí k národu v rozhovoroch pre televízie TF1 a France 2, uviedli rozhlasová stanica France Info a televízia BFM.

Francúzska vláda v pondelok tesne ustála hlasovanie o vyslovení nedôvery a súčasne presadila krajne nepopulárnu dôchodkovú reformu, ktorá okrem iného postupne zvyšuje vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov. Dá sa očakávať, že niekoľkotýždňové protesty proti reforme budú pokračovať aj v najbližších dňoch.

Francúzska polícia zadržala stovky ľudí, keď tiež v pondelok pokračovali protestné akcie, niektoré z nich aj potom, čo Macronova vláda večer prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery. Pre Macrona znamená výsledok hlasovania úľavu, domnieva sa agentúra Reuters. Ak by vláda hlasovania neustála, znamenalo by to súčasne potopenie dôchodkovej reformy. Spojenie hlasovania o vláde a osude dôchodkovej reformy vyplývalo z použitia ústavného článku, ktorým sa vláda vyhla parlamentnému hlasovaniu o samotnej dôchodkovej reforme.

Zloba v spoločnosti bola však zrejmá aj po hlasovaní poslancov Národnom zhromaždení. Protestujúci vyšli do ulíc miest v celom Francúzsku. Opoziční poslanci vyhlasovali, že beh vecí ešte zvráti a odbory ohlásili na štvrtok celonárodnú akciu. Podľa Reuters by mal vládu znepokojovať veľký počet mladých ľudí na demonštráciách. Z televíznych záberov je zrejmé, že polícia v pondelok proti protestujúcim použila aj slzný plyn. V niektorých mestách zasahovali špeciálne policajné jednotky na motocykloch. Na niektorých bulvároch v centre Paríža hasiči v pondelok likvidovali požiare odpadkov, ktoré sa v uliciach nahromadili kvôli štrajku pracovníkov komunálnych služieb. Podľa agentúry AFP museli hasiči okrem iného kvôli požiarom popolníc v metropole zasahovať 240-krát.

Pondelkové hlasovanie o nedôvere vláde bolo užšie, než sa čakalo. Vládu nakoniec podržalo 278 zákonodarcov, ale len deväť hlasov chýbalo k 287 nutným zosadeniam vlády. Macron má dnes rokovať s premiérkou Élisabeth Borneovou, šéfmi oboch komôr parlamentu a poslancami zo svojho politického tábora o východiskách z politickej krízy. Francúzska vláda sa medzitým snaží zamedziť nedostatku pohonných hmôt, pretože na protestoch a štrajkoch sa zúčastňujú aj pracovníci ropných spoločností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok