FOTO/VIDEO: Začali búrať Kuciakov dom. Postavia tam Pamätník slobody slova

ta3 TSK
21.3.2023 09:45

Na želanie pozostalých rodín novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zbúrajú ich dom vo Veľkej Mači. Trnavský samosprávny kraj následne na pozemku postaví Pamätník slobody slova. Návrh naň vzišiel z výtvarno-architektonickej súťaže.

"Minulý mesiac uplynulo päť rokov od vraždy dvoch mladých ľudí. Považujem za dôležité si ich pamiatku neustále pripomínať, a to najmä v dobe, keď význam slobody slova a jej zneužívania je viac ako aktuálny. Cieľom našej župy je vytvoriť pietne miesto, ktoré bude pripomínať ich odhodlanie a zároveň niesť silný odkaz pre budúce generácie. Aktuálne prebieha likvidácia všetkých objektov na pozemku vo Veľkej Mači tak, ako si to želali pozostalé rodiny. Výstavba, ako aj následná správa a údržba pamätníka, sa bude realizovať z rozpočtu župy," povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Priblížil, že župa plánuje s výstavbou pamätníka začať v priebehu budúceho roka, a to po ukončení územného a stavebného konania, ako aj verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebných prác.

Víťazný návrh pamätníka s názvom Záhrada pochádza od tvorcov Benjamína Brádňanského, Víta Haladu, Martina Piačeka a pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny.

Budúce pietne miesto bude na jednej strane pripomínať udalosti z minulosti, no na druhej strane ponúkne priestor na reflexiu a pohľad do budúcnosti.

Do súťaže prihlásili 30 návrhov, tri z nich nesplnili podmienky súťaže. Deväťčlenná porota zložená z odborníkov z oblasti architektúry a výtvarného umenia, členov pozostalých rodín a trnavského župana, posudzovali rôzne projekty.

V roku 2018 trnavská župa udelila novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej Cenu slobody Antona Srholca in memoriam. Koncom roka 2019 na ich počesť zorganizovala konferenciu Slovensko proti všetkým mafiám, na ktorej vystúpili slovenskí aj talianski novinári a právnici.

Odhadovaná cena výstavby Pamätníka slobody slova je 388 220,4 eur.

Pozrite si, ako to na mieste vyzeralo.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok