Na Kryme sa ozvali výbuchy, podľa ruských úradov útočili drony

TA3 ČTK
20.3.2023 23:24

Krymským mestom Džankoj v pondelok otriasli explózie. Šéf správy mesta Igor Ivin uviedol, že dôvodom boli útoky bezpilotných lietadiel. Ukrajinská vojenská rozviedka GUR napísala, že explózia zničila ruské strely s plochou dráhou letu Kalibr, ktoré boli prevážané po železnici.

O pôvode výbuchov sa GUR nezmienila a ani za ne neprijala zodpovednosť, podotýka ruskojazyčný server BBC. Na sociálnych sieťach sa večer objavilo niekoľko neoverených videí, na ktorých sú zachytené silné explózie aj zvuky streľby. 

Niektoré z nich hovoria o zasiahnutej železnici. Tieto správy ani pôvod videí nemožno nezávisle overiť. "Prileteli drony. Niekoľko objektov je poškodených," citovala vyjadrenie Ivina agentúra TASS. Zranený bol podľa neho 33-ročný muž, ktorý nie je v ohrození života.

Ruskom dosadený šéf správy Krymu Sergej Aksjonov predtým na svojom telegrame uviedol, že nad polostrovom zafungovala protivzdušná obrana. "Trosky podľa predbežných údajov poškodili obytný dom a obchod," napísal v príspevku telegramu Aksjonov. Podľa Ivina išlo o obchod s potravinami, ktorý po explózii začal horieť.

Severokrymský Džankoj pretína veľký železničný uzol a leží v ňom niekoľko vojenských zariadení. Mesto sa nachádza neďaleko Ruskom okupovanej ukrajinskej Chersonskej oblasti a vedú cez neho zásobovacie trasy pre ruské jednotky. 

"Výbuch v meste Džankoj zničil ruské strely s plochou dráhou letu Kalibr pri ich preprave po železnici," napísala bez ďalších podrobností o incidente GUR na telegrame. Krym Rusko anektovalo v roku 2014. Polostrov cez víkend podľa ruských agentúr navštívil ruský prezident Vladimir Putin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok