Čína kritizuje americký zákon, ktorý má odtajniť informácie o pôvode koronavírusu

TA3 čtk
21.3.2023 10:55

Americký zákon, ktorý má odtajniť ďalšie informácie o pôvode koronaviru, podľa Číny skresľuje skutočnosť. S odkazom na hovorcu čínskej diplomacie o tom informovala agentúra Reuters. Normu v pondelok podpísal americký prezident Joe Biden. Niektoré úrady USA sa domnievajú, že pandémiu covidu-19 mohol spôsobiť únik vírusu z čínskeho laboratória. Peking to odmieta.

Testy odhalili vyše tisíc prípadov covidu, pribudli aj štyri obete
TASR/DPA

"Čína vyzýva Spojené štáty, aby okamžite zastavili politickú manipuláciu," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Wang Wen-pin. Norma podľa neho skresľuje skutočnosť.

Zákon, ktorý v pondelok podpísal americký prezident, nariaďuje americkým rozviedkam zverejniť zistenia ohľadom pôvodu koronaviru. Výnimku majú podľa agentúry AFP informácie citlivé pre americkú národnú bezpečnosť. Objasnenie okolností vzniku pandémie covidu-19 môže podľa Bidena poslúžiť na prevenciu budúcich pandémií.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) Čínu, kde boli v roku 2019 zaznamenané prvé prípady prenosu vírusu SARS-CoV-2 medzi ľuďmi, niekoľkokrát žiadala, aby zverejnila informácie o pôvode nákazy.

Niektoré americké úrady sa domnievajú, že pandémiu covidu-19 mohol spôsobiť únik vírusu z laboratória. Peking tieto teórie dlhodobo odmieta a označuje ich za ohováranie. Tieto teórie označila za málo pravdepodobné aj WHO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok