Najlepším futbalistom Slovenska je Škriniar, anketu Futbalista roka vyhral štvrtýkrát

TA3 TASR
20.3.2023 22:37

Najlepším futbalistom Slovenska sa stal po štvrtý raz za sebou obranca Milan Škriniar. V tradičnej ankete Slovenského futbalového zväzu (SFZ) za rok 2022 obhájil prvenstvá z rokov 2019, 2020 a 2021.

Najlepším futbalistom Slovenska je Škriniar, anketu Futbalista roka vyhral štvrtýkrát
TASR/Michal Svítok

Na druhom mieste skončil stredopoliar Stanislav Lobotka, ktorý oblieka dres SSC Neapol. Ten získal aj cenu fanúšika. Tretiu priečku obsadil stredopoliar a rekordný osemnásobný víťaz ankety Marek Hamšík, ktorý v uplynulej sezóne získal  s Trabzonsporom turecký titul. Výsledky 30. ročníka ankety slávnostne vyhlásili v pondelok na galavečere v hoteli Senec. Na vyhlasovaní nechýbali hráči národného tímu, ktorí si ceny mohli prevziať osobne počas asociačného termínu pred zápasmi kvalifikácie ME 2024 s Luxemburskom a Bosnou a Hercegovinou.

Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov získal v 23. ročníku ankety Tomáš Suslov z FC Groningen. Dvadsaťročný ofenzívny stredopoliar obhájil prvenstvo z minulého roka. Druhý bol Adrián Kaprálik z MŠK Žilina a tretie miesto spoločne obsadili Adam Obert (Cagliari Calcio) a David Strelec (Spezia Calcio).

Tridsiaty ročník ankety je významný míľnik z pohľadu organizácie ankety. Prvýkrát v jej histórii je jej vyhlasovateľom a organizátorom výhradne Slovenský futbalový zväz (SFZ). Konečné poradie je výsledkom hlasovania zástupcov médií a členov Slovenskej Futbalovej Akadémie (SFA) - združujúcej slovenské futbalové legendy, osobnosti, odborníkov, bývalých hráčov a trénerov. O poradí v tohtoročnej ankete rozhodli hlasy 92 hlasujúcich, čo je rekordný počet v 30-ročnej histórii ankety.

Na hlasovacích lístkoch sa objavilo 23 hráčov, víťaz ankety Škriniar sa na 52 hlasovacích lístkoch ocitol na 1. mieste. Rozdiel medzi 1. a 2. miestom bol 18 bodov. Trénerom roka sa stal Vladimír Weiss z ŠK Slovan Bratislava. S "belasými" získal majstrovský titul a klub priviedol v novembri do osemfinále Európskej konferenčnej ligy. V ankete zdolal o 145 bodov Michala Gašparíka zo Spartaka Trnava. Weiss sa na 77 hlasovacích lístkoch objavil na 1. mieste.

Najlepšou futbalistkou roka 2022 sa stala stredopoliarka Dominika Škorvánková, ktorá oblieka dres francúzskeho Montpellieru. Anketa Futbalista roka uzrela prvýkrát svetlo sveta v rámci Československa v roku 1965 a jej prvým víťazom bol Slovák Ján Popluhár. Trofej, ktorú získal pred 57 rokmi, je dnes vystavená v Sieni slávy slovenského futbalu. V roku 1993 nadviazal na tradíciu vyhlasovania najlepších hráčov roka denník Pravda a víťazom 1. ročníka ankety na Slovensku sa stal vtedy 21-ročný Peter Dubovský. 

Celkovo dosiahlo na triumf v ankete Futbalista roka 14 futbalistov. Rekordérom je Marek Hamšík, ktorý triumfoval 8-krát, k 4-násobnému víťazovi Martinovi Škrtelovi sa pridal v tomto roku aj Milan Škriniar, 3-krát zvíťazili v ankete Dušan Tittel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok