Izraelský premiér ohlásil zmenu v spornej justičnej reforme, opozícia ju stále odmieta

TA3 ČTK
20.3.2023 18:57

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ohlásil zmenu v spornej reforme justičného systému, proti ktorej už niekoľko týždňov demonštrujú desiatky tisíc Izraelčanov. Zmena sa týka výberu sudcov najvyššieho súdu, píše agentúra Reuters. Opozícia však reformu naďalej odmieta a po schválení ju chce napadnúť na súde.

Navrhovaná zmena sa týka jedného z najspornejších bodov reformy - výberu a vymenovania sudcov najvyššieho súdu. O zložení najvyššieho súdu by mala rozhodovať komisia, v ktorej by podľa nového návrhu mala mať vláda o niečo menší vplyv. Nový návrh počíta s tým, že by v jedenásťčlennej komisii zasadali traja ministri a traja poslanci z vládnej koalície. Ďalej by jej členmi boli traja sudcovia a dvaja opoziční poslanci.

Netanjahu a jeho spojenci označili zmenu za "podanú ruku všetkým, ktorým záleží na národnej jednote". Proti zmenám v justícii už niekoľko týždňov protestujú desiatky tisíc Izraelčanov, ktorí vyjadrujú obavy o budúcnosť izraelskej demokracie. Podľa nich zmeny justičného systému nadmerne zvýšia vplyv vlády na súdy. V sobotu 11. marca proti reforme v Izraeli demonštrovalo podľa denníka Haarec dokonca pol milióna ľudí a protesty sa tak stali najväčšími v histórii krajiny.

Stredoľavicová opozícia nový návrh aj naďalej odmieta. "Toto nie je kompromis, ale nepriateľské prevzatie justície zo strany politikov," uviedol bývalý premiér Jair Lapid. Ten tiež oznámil, že opoziční zákonodarcovia podajú na najvyšší súd návrh na preskúmanie reformy, ak ju parlament schváli. Podľa izraelskej tlače zmenu odmietajú aj niektorí koaliční poslanci a predstavitelia, ktorí ju považujú za ústupok.

Hľadanie kompromisu v reforme súdnictva podporil pri nedeľnom telefonáte s Netanjahuom aj americký prezident Joe Biden. Izraelský premiér následne uviedol, že väčšinou zákona sa bude parlamentu zaoberať až po aprílovej prestávke.

Netanjahu, ktorý čelí trom procesom kvôli korupcii, tvrdí, že jeho cieľom je vyvážiť deľbu moci, narušenú vraj politizáciou súdnictva. Za sebou má spolu so svojimi nábožensko-nacionalistickými koaličnými spojencami parlamentnú väčšinu, ale jeho reforma súdnictva vyvolala obavy doma aj v zahraničí. 

Ako zmeny smerujú k ratifikácii, protesty eskalovali, čo ovplyvnilo ekonomiku, vrátane prepadu meny. Od niektorých vojenských záložníkov zazneli hrozby, že budú ignorovať povolávacie rozkazy. Prezident Jicchak Herzog vyzval na odloženie zmien a v stredu predstavil alternatívny plán, ktorý však premiér odmietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok