Nórsko potvrdilo dodanie tankov Leopard 2 Ukrajine, pošle aj vojenské vybavenie

TA3 TASR
20.3.2023 18:38

Nórsko v pondelok uviedlo, že dodalo Ukrajine osem bojových tankov typu Leopard 2. Ide o dodávku, ktorá bude mať spolu s dodávkami z ostatných krajín "rozhodujúci" význam v očakávanej ukrajinskej protiofenzíve, informuje agentúra AFP.

Nórsko potvrdilo dodanie tankov Leopard 2 Ukrajine, pošle aj vojenské vybavenie
TASR/AP

"Osem (tankov) Leo (Leopard) 2, sú všetky na Ukrajine", potvrdila hovorkyňa nórskych ozbrojených síl Stine Barclayová Gaaslandová. Nórsko vo februári oznámilo, že poskytne osem zo svojich zastaraných tankov typu Leopard 2A4 Ukrajine. Táto škandinávska krajina ich plánuje nahradiť modernejšími tankmi typu Leopard 2A7, z ktorých nedávno objednalo 54 kusov.

"Pre Ukrajinu bude darovanie tankov rozhodujúce pre jej schopnosť viesť útočné operácie a získať späť územia okupované Ruskom," uviedol vo vyhlásení nórsky plukovník Lars Jensen.

Okrem tankov sa Nórsko zaviazalo poskytnúť Kyjevu až štyri podporné vozidlá, muníciu a náhradné diely. Ukrajinské jednotky sa v súčasnosti cvičia na obsluhu tankov Leopard v Poľsku pod záštitou Európskej únie, uviedli nórske ozbrojené sily. Niekoľko ďalších krajín vrátane Poľska, Nemecka, Švédska, Španielska, Fínska a Kanady tiež Ukrajine dodalo alebo prisľúbilo tanky Leopard, pripomína AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok