Bilancia opäť vzrástla. Počet obetí po zemetrasení v Turecku prekročil 50-tisíc

TA3 ČTK
20.3.2023 17:18

Počet mŕtvych po zemetrasení zo začiatku februára v Turecku prekročil 50-tisíc, oznámili v pondelok turecké úrady. V Sýrii, ktorej severnú časť otrasy tiež silne zasiahli, zomrelo podľa odhadov najmenej 6-tisíc ľudí.

Bilancia opäť vzrástla. Počet obetí po zemetrasení v Turecku prekročil 50-tisíc
TASR/AP

Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zemetrasenie v jeho krajine spôsobilo škody za viac ako 100 miliárd dolárov, informovala agentúra AFP. Turecký úrad pre riešenie následkov katastrof (AFAD) dnes uviedol, že zemetrasenie zo začiatku februára zabilo 50.096 ľudí. 

Otrasy veľmi silno zasiahli provincie na juhovýchode krajiny, kde žije vyše 13 miliónov ľudí. Stovky tisíc ľudí zostali kvôli zničeným budovám bez vlastnej strechy nad hlavou a bývajú v stanových či kontajnerových táboroch. 

Ďalšie desiatky tisíc ľudí našli útočisko u príbuzných a známych. Výška škôd, ktoré zemetrasenie spôsobilo v Turecku, dosiahla 104 miliárd dolárov. Prezident Erdogan to v pondelok povedal na vystúpení pred darcovskou konferenciou v Bruseli, na ktorej Európska komisia (EK) prisľúbila poskytnúť na rekonštrukciu Turecka jednu miliardu eur.

"Nezávisle na jej ekonomickej kondícii je pre akúkoľvek krajinu ťažké, aby sama čelila katastrofe takého rozsahu," povedal Erdogan. Dodal, že kvôli zemetraseniu je v oblasti neobývateľných zhruba 300-tisíc budov, ktoré obsahujú zhruba 900-tisíc bytových jednotiek.

V susednej Sýrii sa počet mŕtvych odhaduje najmenej na 6-tisíc. Hodnota spôsobených škôd sa odhaduje na desať miliárd dolárov. Juhovýchod Turecka a sever Sýrie zasiahli 6. februára dva otrasy, jeden o sile 7,7 stupňa a druhý o sile 7,6 stupňa. Oblasť odvtedy zasiahli ďalšie tisíce menších otrasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok