Teplé raňajky zrýchlia chudnutie: S týmto pravidlom máte o mesiac mínus štyri kilá

TA3/zm
28.3.2023 08:00

Vynechávať raňajky sa všeobecne neodporúča. Prvé jedlo dňa naštartuje metabolizmus. No ak chcete, aby telo aj spaľovalo, potom si rozhodne servírujte na ráno niečo teplé.

Teplé raňajky zrýchlia chudnutie: S týmto pravidlom máte o mesiac mínus štyri kilá
Freepik

Slané, sladké, výdatné, studené či teplé. Raňajky môžu mať rôzne podoby, no tá posledná menovaná by mala kraľovať vášmu tanieru, ak chcete rýchlejšie schudnúť.

Na teplote záleží

Odborníci sa zhodujú v tom, že raňajky by mali byť bohaté a výdatné, inak neušetríte žiadne kalórie a hlad vás neskôr dobehne. Pomerne nové je však zistenie, že na chudnutie má vplyv aj teplota prvého jedla dňa. A redukcii váhy svedčia teplé raňajky. Prečo je to tak?

Menej kalórii

Na to, koľko prijmete kalórii počas samotných raňajok, ich teplota vplyv nemá. Ale na to, koľko toho zjete následne počas dňa už áno. Výskumu ukázali, že ak je prvé jedlo dňa tepelne pripravené a zjete ho horúce, nebudete mať tendenciu v nasledujúcich hodinách jesť sladkosti a neustále niečo zobkať. Údajne po mesiaci raňajkovania teplých pokrmov môžete zhodiť až štyri kilá, a to bez inej zjavnej zmeny v životnom štýle či jedálnom lístku.

Slané i sladké

Netrápte sa tým, že sladké jedlá sú kalorickejšie. Počas mesiaca, kedy začínate deň teplým jedlom, môžete, ba priam musíte, pokrmy obmieňať. Je preto logické, že sa napríklad okrem vajíčok na rôzne spôsoby dostanete aj k ovsenej kaši alebo lievancom. Pri tomto systéme chudnutia netreba lipnúť len na bielkovinách, v poriadku sú aj sacharidy, ktoré dostanete do tela aj vďaka celozrnným potravinám. Fakt, že vás na úvod dňa zasýtia, rozprúdi látkovú výmenu na plné obrátky.

Teplý nápoj

Mimochodom, dostať ráno niečo teplé do žalúdka môžete podporiť aj výberom nápojov. Káva je pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou rán, no vyskúšajte aj bylinkové čaje. Možno sa vám hodia skôr k zimným mesiacom, ale osviežujúce sú aj na jar. A keď podporia chudnutie, je to to najmenej, čo môžete urobiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok