Detox organizmu: Mýty, ktoré by ste mali poznať skôr, ako sa pustíte do jarnej očisty

TA3/zm
27.3.2023 08:00

Detox organizmu sa stal v poslednej dobe populárnou témou a mnoho ľudí sa snaží zlepšiť svoje zdravie a celkovú pohodu tým, že sa do procesu detoxikácie zapojí. Existuje však mnoho mýtov a falošných informácií o tom, ako by mal detox fungovať a čo by mal zahrňovať.

Detox organizmu: Mýty, ktoré by ste mali poznať skôr, ako sa pustíte do jarnej očisty
Freepik

Ak sa rozhodnete pre detoxikácii organizmu, mali by ste poznať niekoľko základných faktov, ale tiež mýtov, ktoré sa o tejto téme tradujú.

Detox ako chudnutie

Začnime tým, že by ste si mali ujasniť, čo od detoxikácie organizmu očakávate. Ak je vašou hlavnou pohnútkou chudnutie, potom by ste mali hľadať radšej diétu a pridať do života pohyb. Detox primárne očisťuje telo, ak popri tom zhodíte pár kíl, zvyčajne to býva len odvodnenie organizmu, ale podiel tukov ostáva.

Hladovka?

Keďže väčšinou hovoríme o detoxe v spojení s diétou, môžete mať mylnú predstavu, že táto očistná kúra bude hladovka. Môže a nemusí to tak byť. Záleží od toho, aby typ si vyberiete. No prečistiť telo a orgány sa dá aj s pomocou rôznych byliniek či čajov. Zákonite ich užívanie nemusí byť spojené s minimálnym kalorickým príjmom.  

Voda rovná sa očista

Pitný režim netreba podceňovať, ale zas ani preceňovať. Ak si myslíte, že vypiť denne enormné množstvo tekutín rovná sa detoxikácia, ste na omyle. Priveľa vody je dokonca pre organizmus nebezpečné.

Pravidelnosť je potrebná

Možno máte opačný problém, hovoríte si, že sa do jarnej očisty neoplatí púšťať, pretože ju nebudete robiť pravidelne. No detoxikácia, ak je správne nastavená, je pre organizmus prínosom, aj keby ste ju urobili len raz. Pravidelnosť typu jeden deň za týždeň alebo tri dni za mesiac je mýtus.

Detoxikuje sa len pečeň

Ešte stále má mnoho ľudí dojem, že detoxikácia je nástroj, ako očistiť pečeň. Prečo by však mala vplyv len na jeden orgán? Hoci je detoxikačných diét mnoho, väčšina z nich je zostavená tak, aby sa prečistili aj obličky či črevá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok