Pekári odmietajú populistické predvolebné potravinové kampane. Rezort na to reagoval

ta3 TASR
20.3.2023 12:31

Členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov nebudú žiadnym spôsobom doplácať na snahu o vyššie zisky dodávateľov energií ani obchodných reťazcov. Zároveň verejne odmietajú akékoľvek predvolebné potravinové kampane založené na populistických návrhoch. Uviedol to predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

"Pekári, cukrári a cestovinári zažili v roku 2022 vôbec najťažší rok od vzniku samostatnej SR. Štát nás nijako nepodporil a bol doslova slepý a hluchý. Sme však z dobrého cesta, a preto sme sa nevzdali a bojujeme za našich viac ako 12 200 zamestnancov a milióny slovenských spotrebiteľov ďalej. Nebudeme však akceptovať žiadne vysávanie našich rozpočtov špekulatívnymi praktikami dodávateľov energií, nenásytnými obchodnými reťazcami či populistickými návrhmi politikov," povedal Lapšanský. 

Príkladom populistickej politickej aktivity je podľa neho aj akcia ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana s obchodnými reťazcami. Agrorezort síce s nimi 17. marca uzavrel dohodu o zastropovaní pultových cien vybraných výrobkov (protiinflačná garancia) na dobu troch mesiacov, počas posledných dní pred podpisom dohody však pekári zaznamenali neodôvodnené zdraženie ich výrobkov na pultoch viacerých zahraničných reťazcov dosahujúce takmer 10 percent. 

Podčiarkol, že sa tak dialo dokonca aj len jeden deň pred tlačovou konferenciou. Dokonca išlo vo viacerých sieťach o rovnaké zdraženie identického pekárskeho sortimentu, čo môže vytvárať podozrenie z kartelovej dohody a toto konanie by mal preveriť Protimonopolný úrad SR. Agrorezort tak zabezpečil dočasné zamrazenie zvýšených cien, ktorými si tesne pred uzavretím dohody zabezpečili reťazce ďalšie zvýšenie svojich ziskov.

Lapšanský zdôraznil, že sektor pekárov, cukrárov a cestovinárov po dvoch rokoch pandémie nemá žiadnu schopnosť absorbovať zvýšenie nákladov, a preto musí každý rast vstupov premietať do odbytových cien. 

Stovky členov zväzu preto veľmi pozorne sledujú aktivity poverenej vlády aj poslancov Národnej rady SR. V prípade, že dôjde k ďalšiemu zhoršeniu podnikateľského

Upozornil, že najbližšie zdražovanie spotrebiteľov pritom čaká už k 1. júlu, keď nadobudnú účinnosť zvýšené príplatky za prácu v noci, cez víkendy a sviatky. Až 80 % práce chlebového odvetvia sa totiž realizuje práve v tomto období.

"Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári upozorňujú spotrebiteľov, že ak sa ceny potravín stanú témou predvolebného boja a politici začnú voličom ťahať pod nos medové motúzy vo forme memoránd či populistických návrhov s dosahmi na náš sektor, nenecháme si to pre seba a budeme ukazovať verejnosti konkrétnych patrónov týchto opatrení. Veríme, že voliči sa radi dozvedia, komu poďakovať za drahší chlebík," dodal Lapšanský.

O nás bez nás

Slovenskí potravinári združení v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore a Únii potravinárov Slovenska hodnotia dohodu medzi Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a obchodnými reťazcami o zastropovaní cien vybraných potravín ako podraz voči slovenským výrobcom potravín. 

Ako ďalej uviedla v spoločnom stanovisku SPPK a ÚPS hovorkyňa SPPK Jana Holéciová k minulotýždňovej dohode agrorezortu a obchodných reťazcov na trojmesačnom zmrazení cien potravín, dohodnúť sa na zastropovaní cien bez korektnej a odbornej diskusie s potravinármi nemá s dobrými vzťahmi absolútne nič spoločné. Stanovenie stropu cien pri vybraných potravinách môže byť diskutabilné aj z hľadiska možného porušenia pravidiel hospodárskej súťaže. 

Podčiarkla, že hoci ide o zásadnú zmenu v rámci cenotvorby potravín, so slovenskými potravinármi dopredu o nej ani MPRV, ani obchodníci nerokovali. Prvýkrát sa o stropovaní dozvedeli 17. marca, keď boli pozvaní na rokovanie so zástupcami MPRV a obchodníkmi a keď im boli predložené informácie o fixných cenách. Materiál bol podľa potravinárov "o nás bez nás", hoci v ňom má ísť najmä o slovenské potraviny. 

Slovenskí potravinári podľa hovorkyne taktiež odmietajú, aby dopredu nemali k dispozícii zoznam vybraných potravín, ktorých sa stropovanie týka. Chýbajú podľa Holéciovej základné informácie, o ktoré potraviny má ísť. 

Zdôraznila, že stanovenie stropu cien môže byť diskutabilné z hľadiska možného porušenia pravidiel hospodárskej súťaže. Slovenskí potravinári odmietajú byť účastníkmi obchádzania pravidiel hospodárskej súťaže. Potravinári sú podľa Holéciovej prekvapení z toho, že MPRV má tendenciu spolupodieľať sa na určovaní cien v potravinárskom sektore.  

Okamžitá reakcia rezortu

Protiinflačná garancia je iniciatívou obchodníkov, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR poskytlo potrebné zázemie na rokovania a oznámenie dohody verejnosti. Uviedol to odbor komunikácie MPRV v reakcii na vyjadrenia predsedu predstavenstva SZPCC Lapšanského k dohode agrorezortu a obchodných reťazcov na trojmesačnom zmrazení cien potravín.

"Ministerstvo striktne dodržiava svoje zákonné kompetencie a do dodávateľsko-odberateľských vzťahov nezasahuje. Tento prístup založený nie na príkazoch a zákazoch, ale na rokovaniach a dohodách, sa za uplynulý rok ministerstvu osvedčil už pri Memorande o cenovej stabilite 13 základných potravín a rovnako aj minulý týždeň, keď sa obchodníci dohodli na Protiinflačnej garancii potravín, ktoré si sami zvolili," zdôraznil agrorezort.

"Lapšanský má bohaté skúsenosti s politickými kampaňami v súvislosti s potravinami a mal by vedieť aj na základe vlastných chýb z minulosti (osobitný odvod pre obchodné reťazce), aké reálne možnosti má MPRV pri riešení vysokých cien potravín. Minister Samuel Vlčan sa systematicky venuje téme potravinovej sebestačnosti od svojho nástupu do funkcie v júni 2021. Za uplynulý rok rezort vynaložil stovky miliónov eur na investície do zanedbaného potravinárskeho sektora a milióny poskytol ako štátnu pomoc v čase energetickej krízy," dodalo agroministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok