Borrell: Štáty EÚ by mali schváliť spoločné nákupy munície pre Ukrajinu

ta3 ČTK
20.3.2023 11:51

Krajiny Európskej únie by sa v pondelok v záujme Ukrajiny aj vlastných finančných úspor mali zhodnúť na spoločnom financovaní a nákupoch munície pre Kyjev, ktorý sa ďalej bráni pokračujúcim ruským útokom.

Borrell: Štáty EÚ by mali schváliť spoločné nákupy munície pre Ukrajinu
TASR/AP

Pred spoločným konaním únijných ministrov zahraničia a obrany to vyhlásil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ktorý zástupcom vlád členských krajín predloží návrh na uvoľnenie dvoch miliárd eur zo spoločného fondu.

Ministri dostanú na schválenie plán, na základe ktorého by z fondu nazvaného Európsky mierový nástroj (EPF) po sérii polmiliardových platieb za zbrane pre Ukrajinu mali putovať dve miliardy na muníciu. Prvá miliarda má uhradiť náklady krajinám, ktoré budú schopné z vlastných zásob rýchlo dodať Kyjevu delostreleckú muníciu, druhá má potom poslúžiť na spoločné nákupy munície nové. Niektoré štáty vrátane napríklad Nemecka však dávajú najavo, že by namiesto spoločných nákupov mohli dať prednosť vlastnej ceste.

"Buďme praktickí, nepúšťajme sa do súboja kompetencií a vlastných eg. Musíme dodať Ukrajine muníciu rýchlo, vo väčšom množstve a za lepších finančných podmienok pre nás," vyhlásil pri príchode na rokovania Borrell. Spoločné nákupy, do ktorých by sa mali zapojiť vždy najmenej tri štáty naraz, podľa neho ušetrí EÚ peniaze a vďaka veľkému objemu objednávok pomôžu európskemu obrannému priemyslu zvýšiť doteraz nedostačujúcu výrobu.

Popoludňajšiemu spoločnému zasadnutiu predchádza blok oddeleného rokovania ministrov zahraničia, pri ktorom im ukrajinský kolega Dmytro Kuleba priblíži súčasnú situáciu na bojisku i potreby svojej krajiny. Ministri tiež preberú aktuálny vývoj v Iráne a Tunisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok