Továreň na zdravie za pár centov: Jarná cibuľka je sezónny poklad

TA3/zm
26.3.2023 10:00

Jarná cibuľka sa zvyčajne jedáva čerstvá, no výbornú chuť má aj vo varenej podobe. Je všestranná a v kuchyni ju využijete na mnoho spôsobov. Toto všetko by ste mali o nej vedieť.

Továreň na zdravie za pár centov: Jarná cibuľka je sezónny poklad
Freepik

Množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov robí z cibuľky nielen chutnú, ale aj zdravú zeleninu. Patrí medzi prvú úrodu, ktorú prináša jar. Aby ste z nej mali čo najväčší úžitok, poradíme vám, ako si vybrať z množstva na pultoch predajní, ako ju skladovať, aby vydržala čo najdlhšie čerstvá, ale aj recepty, do ktorých sa jarná cibuľka priam pýta.

Výber a skladovanie

Jarná cibuľka by mala lákať už na pohľad. Vyberajte si čo najrovnejšie stonky, ktoré majú očividnú bielu cibuľovú hlavičku a zelenú stonku. Vo farbách by mal byť zjavný rozdiel, vtedy je táto zeleninka najlepšia. Už na dotyk by mala byť cibuľová časť pevná a tuhá. Mäkkú nekupujte, ani takú, ktorá sa začína šúpať. Rovnako venujte pozornosť vňati a nekupujte ju, keď je zvädnutá alebo vlhká.

V chladničke vydrží cibuľka skoro týždeň, netreba ju dávať do vody ani baliť do utierky, ako sa to robí s niektorými druhmi zeleniny, aby vydržali. Len ju skladujte neošúpanú a jednu vrstvu cibuľoviny dajte dole, až keď sa ju chystáte zjesť.

Zdravotné benefity 

Za málo peňazí dostanete veľa zdravia. To by mohol byť naozaj slogan pre jarnú cibuľku, ktorá znižuje hladinu cukru v krvi vďaka vysokému podielu vitamínu C a železa. Pomáha tiež zdraviu a pevnosti kostí vďaka vitamínom C a K. Pýši sa tiež antibakteriálnymi účinkami, lieči dokonca prechladnutie, pomáha s tráviacimi ťažkosťami a bojuje s únavou a stresom. Na jar je ideálnou súčasťou detoxu.

Čerstvá i varená

Jarná cibuľka sa najčastejšie konzumuje čerstvá, napríklad na chlieb alebo ako ozdoba varených jedál, napríklad rizota a omelety. Spolu s pažítkou patrí medzi najobľúbenejšie jarné zelené ozdoby tanierov. Keďže má oveľa jemnejšiu chuť ako klasická cibuľa, býva tiež súčasťou nátierok či dresingov, prípadne šalátov. V tejto podobe si zachováva najviac živín, no to neznamená, že ju nemôžete využiť aj do varenia.

Ak chcete zachovať jej prirodzenú chuť, zalejte ju vriacim vývarom, aby ste ju sparili, no aby zostala chrumkavá. Ak máte cibuľky dosť, skúste z nej pripraviť polievku, ktorej dodá sladkú, no pikantnú chuť. Výborne s ňou chutia aj slané koláče a za pokus stojí omáčka, v ktorej bude hrať jarná cibuľka hlavnú úlohu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok