Poľsko sa pri obrane vzdušného priestoru môže spoľahnúť na Britániu

ta3 TASR
20.3.2023 07:40

Británia je v prípade potreby pripravená pomôcť Poľsku s ochranou vzdušného priestoru, keďže sa Varšava rozhodla dodať Kyjevu časť svojich stíhačiek MiG-29. Uviedol to britský minister ozbrojených síl James Heappey pre nemecký denník Die Welt v rozhovore, ktorý bol zverejnený v noci na pondelok. Informuje agentúra Reuters.

Poľsko sa pri obrane vzdušného priestoru môže spoľahnúť na Britániu
TASR/AP

"Na poľskú žiadosť o doplnenie vzniknutých medzier (v protivzdušnej obrane) budeme pozerať veľmi kladne," povedal Heappey. Pripomenul, že Londýn podporil Varšavu tankami Challenger 2 po tom, ako Poľsko poslalo na Ukrajinu sovietske tanky T-72. "To isté platí v prípade stíhačiek," dodal. Ako však uviedol, Varšava o takúto pomoc zatiaľ nepožiadala.

Poľsko minulý týždeň oznámilo, že Ukrajine čoskoro pošle štyri stíhačky MiG-29. Tieto bojové lietadlá doteraz aktívne pôsobili v poľskej vzdušnej obrane. Stíhačky MiG-29 následne Ukrajine prisľúbila aj SR. Dočasne poverená vláda slovenského premiéra Eduarda Hegera v piatok rozhodla, že Kyjevu poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok