Ukrajina bude mať len jeden pokus na zásadnú protiofenzívu, tvrdí prezident Pavel

ta3 ČTK
20.3.2023 06:47

Ukrajina bude mať podľa českého prezidenta Petra Pavla len jeden pokus na zásadnú protiofenzívu. Ak zlyhá, bude nesmierne ťažké získať financie na ďalšie, myslí si. Pavol to povedal v rozhovore, ktorého časť v nedeľu zverejnil server poľského denníka Rzeczpospolita.

Ukrajina bude mať podľa Petra Pavla len jeden pokus na zásadnú protiofenzívu
TASR/AP

Vyjadril v ňom aj presvedčenie, že záujem Spojených štátov o Ukrajinu a výška ich pomoci môže v budúcom roku klesnúť. A až poklesne americký záujem, stane sa tak podľa neho aj v mnohých európskych krajinách.

Rozsiahlu protiofenzívu, ktorá by Ukrajine umožnila znovudobyť územie obsadené Ruskom, by mal Kyjev podľa Pavla začať v priebehu niekoľkých mesiacov. Je na to príležitosť. "Po budúcej zime bude nesmierne ťažké udržať súčasnú úroveň pomoci," je presvedčený. Únava z vojny, ktorá pokračuje trinástym mesiacom, nespočíva podľa neho len vo vyčerpaní ľudských zdrojov a techniky, či zničení infraštruktúry na Ukrajine, ale aj v únave krajín, ktoré pomoc poskytujú.

Konkrétne český prezident spomenul Spojené štáty, ktoré budúci rok čaká kampaň pred jesennými prezidentskými voľbami. S tým sa podľa neho treba zmieriť. Práve pri prezidentských kampaniach v USA sa podľa Pavla pozornosť politikov aj tamojšej verejnosti sústredí prevažne na domáce témy, a môže sa tak stať, že záujem Spojených štátov o Ukrajinu klesne.

Šesťdesiatjedenročný politik, tiež odpovedal na otázku týkajúcu sa možných úvah niektorých západných krajín o tom, že by sa Ukrajina vzdala časti svojho územia. "Nikdy by som Ukrajinu nenabádal, aby sa vzdala časti svojho územia, aby urobila nejaký ústupok," povedal Pavel, podľa ktorého prípadné rozhodnutie patrí len Ukrajincom. "Nemali by sme Kyjev tlačiť žiadnym smerom, nemali by sme ich ani nabádať k ústupkom, ani k boju do posledného muža," myslí si.

Západ podľa neho Ukrajine môže iba poskytovať pomoc. Aj tá má ale svoje limity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok