Bulhari pálili účty za elektrinu

TA3, TASR
10.2.2013 19:14

Bulhari vyšli do ulíc pre predražené ceny elektriny, ktoré od minulého roku vzrástli až o 13 percent. Sofiou, Varnou či Plovdivom pochodovali tisícové davy, ktoré skandovali heslá proti českej energetickej spoločnosti ČEZ a rakúskej EVN a demonštratívne pálili účty za elektrinu.

V najmenej 10 mestách Bulharska dnes ľudia vyšli do ulíc na protest proti vysokým faktúram za elektrinu, ktoré dostali po 13-percentnom náraste cien elektriny od minuloročného júla a studenej zime s vysokou spotrebou. Tisíce Bulharov pochovalo Sofiou, Varnou, Plovdivom či Blagoevgradom na západe krajiny skandujúc heslá ako "mafia" a "odstúpenie" a demonštratívne pálilo účty za elektrinu požadujúc opätovné znárodnenie distribútorov energií.

V čiernomorskej Varne zablokovali protestujúci dopravu a v centrálnom Plovdive pálili svoje účty pred sídlom rakúskej energetickej distribučnej spoločnosti EVN, informoval bulharský rozhlas. Počas noci zhoreli dve autá EVN, oznámila spoločnosť.
Bulharský trh s distribúciou energie je rozdelený na tri regióny, ktoré kontrolujú česká spoločnosť ČEZ, rakúska EVN a Energo-Pro.

Ceny elektriny sú politicky senzitívne, keďže faktúry za energie pohltia veľkú časť príjmov, najmä počas zimných mesiacov v Bulharsku, kde je priemerná mesačná mzda 350 eur.
V júli sa uskutočnia v Bulharsku voľby, ktoré otestujú podporu stredopravej vlády premiéra Bojka Borisova, ktorej už uškodili reštriktívne vládne opatrenia, nízke mzdy a vysoká nezamestnanosť.
Bulharsko zvýšilo ceny elektriny o 13 percent vlani v júli, ale dopad tohto zvýšenia domácnosti nepocítili, kým si nezačali prikurovať v zime elektrinou.

Do ministra snehovými guľami

Minister energetiky Deljan Dobrev dnes čelil pred ministerstvom v Sofii snehovým guliam demonštrantov, keď chcel vystúpiť s vyhlásením. Reportérom povedal, že ministerstvo nariadilo kontrolu vysokých faktúr. A dodal, že veľa z nich sa zdá byť za dlhšie obdobie, ktoré zahrnulo aj vianočné a novoročné sviatky. Aj distribútori energií uviedli, že prešetrujú sťažnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok