F1: Red Bull vybojoval double na VC Saudskej Arábie, Alonso uspel s odvolaním

TA3 TASR
19.3.2023 19:35

Mexičan Sergio Perez z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Saudskej Arábie, druhom podujatí tohtoročného seriálu MS formuly 1. Na druhom mieste finišoval jeho tímový kolega Holanďan Max Verstappen. Tretí skončil Španiel Fernando Alonso z Aston Martinu.

Po pódiovej ceremónii dostal dodatočnú 10-sekundovú penalizáciu a prepadol sa na 4. miesto. Na 3. priečku sa posunul Brit George Russell z Mercedesu, no napokon bol na nej iba dve hodiny. Alonsov tím Aston Martin totiž požiadal Medzinárodnú automobilovú federáciu (FIA) o preskúmanie rozhodnutia a uspel. V platnosti tak zostali pôvodné výsledky.

Alonso dostal počas pretekov 5-sekundový trest za zlé postavenie na štarte, no ten si podľa traťových komisárov neodpykal správne. Do boxov zamieril počas prítomnosti Safety caru, takže nestratil pozíciu. Predpísanú 5-sekundovú nečinnosť mechanikov však jeden z nich narušil, keď sa zadný zdvihák dotýkal monopostu. Aston Martin v žiadosti o preskúmanie rozhodnutia uviedol, že neexistuje jednoznačná dohoda, podľa ktorej dotyk zdviháka skutočne predstavuje prácu na monoposte. Zároveň poskytli dôkazy zo siedmich podobných prípadov, keď sa zdvihák dotýkal monopostu počas odpykávania podobného trestu, bez toho, aby bol udelený trest. "Dospeli sme k záveru, že neexistovala žiadna jasná dohoda, že by sa dotyk zdviháka s monopostom považoval za prácu na ňom," odznelo v oficiálnom stanovisku komisárov.

V pretekoch napokon triumfoval Sergio Perez, pre ktorého to bolo prvé víťazstvo v sezóne a piate v kariére. Pre tím Red Bull to bolo v druhých pretekoch sezóny druhé double. Verstappen s Perezom si na pódiu vymenili poradie po pretekoch v Bahrajne. Tretí bol v oboch prípadoch Alonso, ktorý dosiahol v Saudskej Arábii svoje 100. pódiové umiestnenie. Bod za najrýchlejšie kolo získal úradujúci majster sveta Verstappen, ktorý sa vďaka tomu dostal na čelo priebežného poradia tesne pred Pereza.

Z prvej pozície odštartoval Perez, ale okamžite o ňu prišiel, pretože Alonso sa natlačil do prvej zákruty a dostal sa do čela. Štart sa zaobišiel bez kolízií, no Alonso dostal krátko na to 5-sekundovú penalizáciu pre nesprávne postavenie na štarte. Perez sa v 4. kole pomerne jednoducho dostal pred Alonsa a postupne zvyšoval náskok. Víťaz uplynulých dvoch sezón Verstappen odštartoval až z 15. priečky, no rýchlo sa posúval poradím a v 15. kole už bol na 4. pozícii. Za ním v tej chvíli jazdil Leclerc, ktorý odštartoval z 12. priečky.

Pre Lancea Strolla sa preteky skončili v 18. kole, keď odstúpil pre technický problém. Na trať prišiel safety car a jeho prítomnosť využilo viacero pretekárov na prezutie. Do boxov zamierili aj líder Perez a jeho najbližší prenasledovatelia Alonso a Russell. V 23. kole sa Verstappen dostal pred Russella na tretie miesto a s jeho rýchlosťou si neporadil ani Alonso, ktorý prišiel o druhú priečku v 25. kole. Krátko na to sa preteky skončili pre Albona, ktorý mal problémy s brzdami. Poradie a čele sa ustálilo na trojicu Perez - Verstappen - Alonso. V 47. kole predviedli Magnussen a Cunoda efektný súboj o 10. miesto, ktorý dopadol lepšie pre Dána. V závere sa už nič zásadné nezmenilo, Perez si bez problémov postrážil piate víťazstvo v kariére.

Tretie preteky seriálu MS F1 sezóny 2023 sú na programe v nedeľu 2. apríla v Austrálii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok