S dovozom obilia z Ukrajiny sú problémy, Kollár chce kontrolu bezcolnej zóny

TA3 TASR
19.3.2023 18:54

Problémy spojené s dovozom lacného ukrajinského obilia chce predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) riešiť kontrolou bezcolnej zóny. Zhodli sa na tom s predsedom Senátu Poľskej republiky Tomaszom Grodzkim počas nedeľňajšieho rokovania vo Vysokých Tatrách.

Kollár upozornil, že pokiaľ sa situáciu nepodarí vyriešiť, bude to slovenských poľnohospodárov decimovať. Problém sa podľa Kollára netýka len slovenských, ale aj poľských, maďarských či bulharských roľníkov. 

"Pokiaľ túto situáciu spoločne nevyriešime, môže nastať obrovský problém už po tejto žatve. Preto potrebujeme vytvoriť spoločný tlak na Európsku komisiu, aby z krízového fondu, v ktorom je 500 miliónov eur, vyčlenili balík a umožnili kontrolu bezcolnej zóny. Aby ukrajinské obilie cez našu krajinu prechádzalo a neostávalo tu," uviedol s tým, že vo veci zastávajú spolu s Grodzkim spoločné stanovisko.

Kollár vysvetlil, že niektorí obchodníci na Slovensku i v Poľsku začali skupovať lacné ukrajinské obilie, ktoré potrebujú v Afrike. "Obsadia naše sýpky, sklady a naši producenti nebudú mať obilie kde umiestniť. Tým pádom ho nebudú vedieť predať. Naše obilie je podstatne drahšie ako ukrajinské, tak sú nastavené ceny. Ukrajinci majú lacnejšiu pracovnú silu, lacnejšie pohonné hmoty, tým pádom ho môžu vyprodukovať za menej ako Slováci," podotkol.

Predseda parlamentu sa obáva, že situácia môže mať negatívny dosah na verejnú mienku na Slovensku voči pomoci Ukrajine. "Potrebujeme, aby slovenská verejnosť bola na strane Ukrajiny, nie Ruska. Keď naši roľníci skrachujú, hnev našich ľudí vytvorí podhubie k tomu, aby proruské politické strany a sily toto zneužili proti Európskej únii, Bruselu i nám," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok