Leteckí záchranári v Trenčíne majú najmodernejšiu základňu na Slovensku. Ich výbavu obohatil špeciálny vrtuľník

ta3
19.3.2023 13:26

Počet zásahov, ktoré vyžadujú transport vrtuľníkom, z roka na rok stúpa. Len vlani absolvovali leteckí záchranári na celom Slovensku viac ako 2200 výjazdov. Najmodernejšiu základňu majú v Trenčíne.

Trenčianski leteckí záchranári prešli zo zastaralých a nekomfortných priestorov do úplne nových. Okrem vykurovaného hangára dostali aj moderný vrtuľník vybavený špeciálnym palubným navijakom.

"V podstate ide o momentálne najmodernejšiu základňu na celom Slovensku," hovorí konateľka spoločnosti ATE Zuzana Turočeková.

Leteckí záchranári sú nenahraditeľní pri život ohrozujúcich stavoch vyžadujúcich rýchly prevoz. A tiež pri nasadení do ťažko dostupného terénu, kde sa sanitka nedostane. Na Slovensku je sedem základní a každý kraj je čo sa týka výjazdov špecifický.

Stredisko v Trenčíne patrí medzi najvyťaženejšie na Slovensku. Len za minulý rok mali viac ako 340 zásahov. "Už aj minulý týždeň mala posádka z Trenčína priamo v lese, bol tam úraz pracovníka s drevom. Takže priamo lekárka evakuovala tohto pracovníka pomocou palubného navijaku," informovala lekárka a riaditeľka vrtuľníkovej divízie ATE Iveta Križalkovičová.

Práca leteckých záchranárov je každo denný adrenalín. Do akcie nastupujú okamžite po hlásení z operačného strediska. So strojom dokážu vzlietnuť do dvoch minút.

Nové priestory sú v blízkosti letiska. Letecká spoločnosť do nich investovala takmer jeden milión eur.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok