Zelenskyj ohlásil ďalšie sankcie proti Rusku a jeho spojencom

ta3 ČTK
19.3.2023 09:13

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil ďalšie sankcie proti Rusku a jeho spojencom Iránu a Sýrii. Týkajú sa spolu 400 osôb a firiem vrátane tých, ktoré sú zodpovedné za dodávky iránskych bezpilotných lietadiel Šáhid Rusku. Ukrajinský prezident to oznámil v sobotu vo svojom pravidelnom večernom videoprejave.

Zelenskyj ohlásil ďalšie sankcie proti Rusku, Iránu a Sýrii
TASR/AP

"Ukrajinské sankcie sú súčasťou globálneho tlaku na Rusko," povedal v príhovore 45-ročný Zelenskyj. Iránske drony používa ruská armáda v útočnej vojne proti Ukrajine, pripomenul. Podľa agentúry DPA majú nové sankcie zrejme najmä symbolický význam, pretože väčšina dotknutých subjektov s Kyjevom neobchoduje.

Zelenskyj vo svojom posolstve pripísal spoluzodpovednosť za začiatok vojny na Ukrajine pasivite svetového spoločenstva v Sýrii pred niekoľkými rokmi, keď ruský prezident Vladimir Putin držal podľa neho pri moci sýrskeho prezidenta Bašára Asada svojimi bombami. "Ľuďom v Sýrii sa nedostalo primeranej medzinárodnej ochrany, a to Kremľu a jeho komplicom dalo pocit beztrestnosti," povedal Zelenskyj.

Podľa agentúry TASS ukrajinské sankcie mieria okrem iného na Asada prostredníctvom zablokovania aktív. Sankcie boli uvalené na 300 jednotlivcov a 141 právnických osôb. Väčšinou ide o ruských občanov, ale sankčný zoznam zahŕňa aj sýrskeho premiéra Husajna Arnúsa, ministra zahraničných vecí Fajsala Mikdáda a množstvo iránskych občanov a niekoľko iránskych firiem.

Medzi sankcionovanými subjektmi sú ruské výskumné a výrobné firmy, vrátane lodiarskych, a spoločností v leteckom priemysle. Konkrétne ide napríklad o koncerny Kalašnikov a Almaz-Antej a firmu Ural. Sankcie pre dotknuté subjekty znamenajú okrem iného zmrazenie aktív, obmedzenie obchodu alebo zákaz ich podielu na privatizácii na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok