FOTO/VIDEO: Požiar v Banskej Štiavnici sa hasičom podarilo zlikvidovať. Zhorelo viacero budov, požiar spôsobil miliónové škody

ta3 TASR ČTK
18.3.2023 10:39

Ničivý požiar v historickom centre Banskej Štiavnice sa definitívne podarilo zlikvidovať. Bilancia je hrozivá. Sedem zhorených alebo poškodených budov a miliónové škody. Hoci najviac utrpel objekt Banky lásky, samotný trezor sa podarilo zachrániť a zázrakom prežil aj obraz Maríny.

Premiér Heger, ktorý v sobotu miesto nešťastia navštívil, zvolá mimoriadne zasadnutie vlády, kvôli vyčleneniu prostriedkov na pomoc po požiari, napísal denník Pravda, konkrétny termín ale neuviedol.

"Prebieha likvidácia a lokalizácia ohnísk spolu s opatreniami na zamedzenie opätovného rozšírenia požiaru,“ priblížila hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. Ako dodala, vedenie mesta v dôsledku požiaru vyhlásilo mimoriadnu situáciu, obyvatelia boli informovaní miestnym rozhlasom.

O ďalšom postupe mesta informovala primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková:

Požiar začal v Banke Lásky. Čo sa s obľúbeným miestom stane, povedal jej majiteľ Igor Brossman:

Najzávažnejšie škody sú na budove Berggerichtu. Odhad škôd nám priblížil odborník na obnovu pamiatok Michal Hrčka:

"Pri mimoriadnej situácii nedošlo k následkom na živote a zdraví okrem miernej intoxikácie jedného príslušníka, hasiča dobrovoľníka," dodala Eliášová. Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu dopoludnia v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Na mieste zasahovali desiatky profesionálnych hasičov, dobrovoľní hasiči i vojaci. Na miesto boli povolaní aj zamestnanci Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Slovenskej Ľupči, ktorí vykonávali meranie ovzdušia s negatívnym výsledkom.

Nebezpečné látky nenašli

Historické centrum mesta Banská Štiavnica je pre verejnosť až do odvolania uzatvorené. Návštevníkov a občanov mesta žiada samospráva o pochopenie, informovala o tom na sociálnej sieti. Ministerstvo vnútra SR uviedlo, že v ovzduší neboli zaznamenané nebezpečné hodnoty. 

"Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Slovenskej Ľupči doteraz nezaznamenalo nebezpečné hodnoty v ovzduší v dôsledku požiarov viacerých budov, hodnoty sú v povolených medziach, odborníci situáciu neustále monitorujú," informovala hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Takto vyzerá skaza, ktorú spôsobil rozsiahly požiar:

Zhoreli aj celé poschodia

Horelo aj v strešnom priestore geologického múzea. Hasiči urobili kroky, aby zabránili jeho šíreniu. Vyplýva to z vyjadrení dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavla Mikuláška počas sobotňajšieho tlačového brífingu na mieste udalosti.

Premiér priblížil, že požiar zasiahol a poškodil sedem budov. "Mnohé strechy zhoreli, v niektorých aj celé poschodia," vyhlásil. Informoval, že neprišlo k žiadnej ujme na zdraví ani strate na životoch.

Mikulášek informoval, že požiarom zasiahnuté budovy a všetky priľahlé budovy museli odstaviť od elektriny a plynu. "Aktuálne sa začalo expertné zisťovanie možných príčin požiaru, momentálne je predčasné o dôvodoch špekulovať," doplnil.

V pohotovosti bude naďalej až do odvolania aj vojenský vrtuľník s bambi vakom na hasenie požiarov, ak by ho bolo potrebné v centre mesta nasadiť. "Nateraz si to našťastie situácia nevyžiadala," uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kakaščíková.

Heger sa tiež poďakoval profesionálnym hasičom, dobrovoľným hasičom, záchranárom a vojakom. Vyzdvihol tiež prácu dobrovoľníkov, ktorí pomáhali s evakuáciou dokumentov. Ocenil tiež príchod viacerých dočasne poverených ministrov na miesto požiaru. Vláda podľa jeho slov urobí všetko preto, aby dala zničené budovy do pôvodného stavu. "Je to klenot nášho kultúrneho dedičstva, prichádza sem množstvo turistov. Chceme, aby toto mesto z tohto mohlo  naďalej prosperovať," povedal. Kabinet bude mať k požiaru podľa neho separátne rokovanie.

Hasili aj v noci

"Požiar vypukol v sobotu v historickej budove zvanej "Banka lásky". Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa, pravdepodobne však ide o skrat elektrického vedenia. Na mieste zasahujú hasiči a smeruje tam už zisťovateľ príčin požiarov," napísala doobeda polícia na sociálnej sieti. Oheň sa šíril na ďalšie budovy najmä z dôvodu silného vetra.

V Banskej Štiavnici aj počas nedeľnej noci pokračovali hasiace práce a monitorovanie situácie. Na mieste zostala vyše stovka profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Uviedla to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková.

"Na mieste udalosti zasahuje viac ako 50 príslušníkov HaZZ s 29 kusmi techniky. Súčinných je až 50 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí a 45 vojakov," priblížila Zeleňáková. Ako dodala, v noci pokračovali hasiace práce i ochladzovanie budov, ktoré má zabrániť ďalšiemu šíreniu požiaru. Pri rozsiahlom požiari v centre mesta sa nikto nezranil. Záchranári museli podľa Zeleňákovej ošetrovať len jedného člena Dobrovoľného hasičského zboru z Banskej Štiavnice, ktorý sa nadýchal splodín horenia.

Zatvorená galéria, zámok aj Berggericht

Slovenské banské múzeum (SBM) v dôsledku sobotňajšieho požiaru v Banskej Štiavnici až do odvolania uzavrelo expozície v troch objektoch. Informovalo o tom na sociálnej sieti. Múzeum uzavrelo Galériu Jozefa Kollára aj budovu známu ako Berggericht, v ktorej sa nachádza mineralogická expozícia múzea, informačné centrum či sprístupnená štôlňa Michal. Obe budovy sa nachádzajú na Námestí svätej Trojice, ktoré bolo požiarom zasiahnuté.

"Najzávažnejšie škody sú na budove Berggerichtu. Predpokladáme, že rozsah škôd bude fatálny, ohrozená môže byť aj statika budovy, jej stav posúdi v najbližších hodinách statik. S najväčšou pravdepodobnosťou bude nevyhnutné odstrániť torzo strešnej konštrukcie, ktorá sa na mnohých miestach prepadla do vlastnej budovy," uviedlo na sociálnej sieti Ministerstvo životného prostredia SR, pod ktoré SBM spadá.

Ako na sociálnej sieti priblížila riaditeľka múzea Zuzana Denková, Galéria Jozefa Kollára zostala požiarom nepoškodená, priestory susediace s Berggerichtom sú však v dôsledku hasenia mokré. "Podarilo sa nám spoločne evakuovať celú expozíciu, depozitáre i výstavy," dodala Denková.

Múzeum pre verejnosť dočasne uzatvára aj Starý zámok. Do jeho priestorov zamestnanci múzea spoločne s dobrovoľníkmi počas požiaru odnášali vzácne zbierkové predmety z expozícií na banskoštiavnickom námestí.

Pomôcť chcelo aj Česko

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský v sobotu na Twitteri napísal, že Česko je pripravené okamžite pomôcť pri hasení požiaru. "S obrovskou ľútosťou sledujem zábery požiaru z centra Banskej Štiavnice. So slovenskou stranou sme v kontakte, Česko je pripravené okamžite pomôcť," uviedol.

Takto to vyzeralo v Banskej Štiavnici:

Pomáhali aj vojaci

Do Banskej Štiavnice nasadili aj vojenských hasičov a cisterny. Na miesto prišlo aj ďalších 80 vojakov na pomoc s potrebnými prácami. Informoval o tom dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Na miesto dorazili aj dočasný minister vnútra Roman Mikulec a dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Prezidentka poďakovala

Prezidentka SR Zuzana Čaputová poďakovala za pomoc pri hasení požiaru v centre Banskej Štiavnice. "Veľká vďaka patrí profesionálnym a dobrovoľným hasičom, vojakom aj všetkým ochotným ľuďom, ktorí sa snažia dostať oheň pod kontrolu a pomáhajú aj s vynášaním cenných pamiatok či historických písomností z ohrozených budov," uviedla.

Samospráva požiadala o pomoc

Samospráva Banskej Štiavnice prostredníctvom sociálnych sietí požiadala občanov o pomoc pri vynášaní diel z Galérie Jozefa Kollára na Nám. sv. Trojice. Ľútosť nad ničivým požiarom vyjadril aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter. "Obľúbená návštevnícka destinácia, náš partnerský projekt, dnes smútok v srdci. Hlavne, aby sa nikomu nič nestalo, a ďakujem hasičom," uviedol na sociálnej sieti.

Zhorelo už päť striech 

Do Banskej Štiavnice prišla aj dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Na sociálnej sieti pripomína, že Banská Štiavnica je jednou z lokalít svetového dedičstva UNESCO a jej centrum je mestskou pamiatkovou rezerváciou s budovami od gotiky po začiatok 20. storočia. 

Devastácia historických budov postihnutých požiarom trápi aj bývalú ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú. "Dúfam, že záchranné zložky zvládnu situáciu a zamedzia veľkým škodám na vzácnych národných kultúrnych pamiatkach," vyjadrila nádej na sociálnej sieti. Poďakovala všetkým, ktorí pomohli evakuovať vzácne diela a predmety.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa poďakoval hasičom, vojakom a dobrovoľníkom. Uviedol to na sociálnej sieti. "Chcem všetkým touto cestou vyjadriť vďaku a verím, že následky tejto tragickej udalosti na toto krásne historické mesto sa im podarí minimalizovať," skonštatoval Kollár.

Požiar sa rozšíril aj na okolité budovy. Horela strecha historického domu s kultúrnym centrom Eleuzína aj objekt Základnej umeleckej školy:

Museli sťahovať vzácne obrazy z Galérie Jozefa Kollára:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok