Rusi opäť útočili bezpilotnými lietadlami. Ukrajina tvrdí, že zostrelila 11 dronov

TA3 ČTK
18.3.2023 08:15

Rusko v noci na sobotu zaútočilo na Ukrajinu bezpilotnými lietadlami Šáhid iránskej výroby, napísala s odkazom na ukrajinské vzdušné sily agentúra Unian. Tri drony sa Ukrajincom podarilo nad Dnepropetrovskou oblasťou zostreliť, dva ale zasiahli zariadenie kritickej infraštruktúry v Novomoskovsku severovýchodne od Dnipra.

Celkom podľa Ukrajincov útočilo 16 bezpilotných lietadiel, z ktorých sa 11 podarilo zostreliť. Rusko drony, ktoré po zasiahnutí cieľa vybuchnú, vyslalo z Brjanskej oblasti susediacej s Ukrajinou a z Azovského mora. Bezpilotné lietadlá podľa šéfa kyjevskej vojenskej správy Serhija Popky leteli aj v smere na ukrajinskú metropolu, zlikvidovala ich ale protivzdušná obrana.

Dva drony zasiahli nemenované zariadenie kritickej infraštruktúry v Novomoskovsku, kde spôsobili "závažné škody". Na mieste prepukol požiar, ktorý zničil aj štyri priľahlé domy. Ďalších šesť objektov bolo poškodených, uviedla správa dnepropetrovskej oblasti. Pri útoku neboli žiadni ľudia zranení. Rusko v noci na sobotu tiež ostreľovalo Záporožie, uviedol na sociálnej sieti telegram zástupca záporožskej radnice Anatolij Kurtev. "Podľa predbežných informácií ruská strela zničila stravovacie zariadenie. Tlaková vlna rozbila okná okolitých budov a poškodila strechy a fasády," napísal Kurtev, podľa ktorého sa aj tento útok obišiel bez zranení.

Rusko začalo inváziu na Ukrajinu vlani 24. februára. Kyjev už od začiatku minulej jesene viní Teherán, že Rusku poskytuje bezpilotné lietadlá Šáhid, ktoré Moskva používa na útoky na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru. Teherán to odmieta. Server Politico tento týždeň s odvolaním sa na colné a obchodné dokumenty uviedol, že zbrane Rusku dodávajú aj čínske firmy. 

Spojené štáty následne potvrdili, že na ukrajinských bojiskách našli čínsku muníciu, z ktorej použitia podozrievajú Rusko. Napísala to v sobotu agentúra Kjódó s odkazom vládne zdroje. Nie je jasné, či muníciu Čína priamo dodala, uviedla americká administratíva. "Sme ohľadom toho ostražití a naďalej to pozorne sledujeme," povedal nemenovaný činiteľ amerického ministerstva zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok