Rusko vyhlásilo, že zatykač na Putina je právne neplatný. Ukrajina rozhodnutie Haagu víta

ta3 tasr
17.3.2023 17:33

Zatykač Medzinárodného trestného súdu v Haagu na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny súvisiace s dianím na Ukrajine nemá podľa Ruska "žiadny význam" a je "právne neplatný". Informuje o tom agentúra AP. Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin rozhodnutie privítal.

Rusko vyhlásilo, že zatykač na Putina je právne neplatný. Ukrajina rozhodnutie Haagu víta
TASR/AP

ICC v piatkovej tlačovej správe uviedol, že zatykač vydáva aj na prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že Putin a Ľvovová-Belovová sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva, konkrétne detí, a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska.

Rusko reaguje

"Rozhodnutia Medzinárodného trestného súdu nemajú pre našu krajinu žiadny zmysel, a to ani z právneho hľadiska," uviedla podľa agentúry AFP hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

"Prípadné 'recepty' na zatknutie pochádzajúce od medzinárodného súdu budú, pokiaľ ide o nás, právne neplatné," dodala bez toho, aby spomenula Putinovo meno. Moskva ešte predtým uviedla, že neuznáva jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu v Haagu, pripomína britský denník The Guardian. Rusko nie je signatárom dohovoru o vytvorení ICC.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil zatykač za neslýchaný a neprijateľný. Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev tento zatykač prirovnal k toaletnému papieru. Peskov uviedol, že Rusko, rovnako ako aj viaceré ďalšie krajiny, právomoc tohto súdu neuznáva a jeho rozhodnutia sú podľa Ruskej federácie z právneho hľadiska neplatné.

Medvedev na sociálnej sieti pripomenul, že ICC v piatok vydal zatykač na Putina. "Nie je potrebné vysvetľovať, kde by mal byť tento papier použitý," uviedol a pridal obrázok emoji znázorňujúci toaletný papier.

Svet dostal odkaz

"Svet dostal odkaz, že ruský režim je zločinecký a voči jeho vedeniu a prisluhovačom bude vyvodená zodpovednosť," uviedol ukrajinský generálny prokurátor Kostin vo vyhlásení. "Je to historické rozhodnutie pre Ukrajinu a celý systém medzinárodného práva," dodal.

"Toto je len začiatok," napísal vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak rozhodnutie súdu označil za začiatok konca Ruskej federácie na svetovej scéne v jej súčasnej forme.

ICC vydal v piatok zatýkací rozkaz za vojnové zločiny na Ukrajine na Putina a prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska.

Tento súd začal možné vojnové zločiny spáchané ruskými vojakmi na Ukrajine vyšetrovať vlani v marci. Rusko nie je členom ICC a jurisdikciu tohto súdu neuznáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok