Počet nakazených klesá. Šéf WHO očakáva, že pandémia covidu sa oficiálne skončí tento rok

ta3 čtk
17.3.2023 18:15

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus očakáva koniec koronavírusovej pandémie v tomto roku. WHO by tak podľa neho mohla odvolať stav núdze s medzinárodným dosahom, ktorý bol vyhlásený 30. januára 2020.

Počet nakazených klesá. Šéf WHO očakáva, že pandémia covidu sa oficiálne skončí tento rok
TASR/AP

Počet týždenných hlásených prípadov úmrtí v súvislosti s koronavírusovou nákazou sa v minulom týždni pohyboval okolo 5000 a bol tak prvýkrát nižší ako pred tromi rokmi, keď WHO začala prvýkrát hovoriť o pandémii. To je pozitívny vývoj, povedal v piatok šéf WHO v Ženeve.

Práve Tedros 11. marca 2020 v súvislosti s covidom-19 prvýkrát použil slovo pandémia, čo svet prebralo z letargie. Najvyšší stupeň pohotovosti, teda stav núdze s medzinárodným dosahom, v tom čase platil už šesť týždňov. Do konca januára 2020 pritom bolo mimo Číny hlásených menej ako 100 prípadov koronavírusovej infekcie a žiadne úmrtie.

"Verím, že v tomto roku budeme môcť povedať, že covid-19 ako stav núdze s medzinárodným dosahom skončil," povedal Tedros. Vo svete boli za uplynulé tri roky zaznamenané stovky miliónov prípadov covidu a takmer sedem miliónov súvisiacich úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok