Miesto miest v Košiciach je Dóm svätej Alžbety. Je tam toho však oveľa viac, hovorí profesionálny potulkár

ta3/Patrik Mindžák
17.3.2023 14:49

Profesionálny sprievodca po zaujímavých aj málo známych miestach sa nazýva potulkár. V metropole východu - Košice - ho poznajú aj ako pána s bicyklom, ktorého sprevádza kŕdeľ ľudí rôzneho veku, pohlavia aj národnosti. Okrem toho je to aj spisovateľ, moderátor a režisér jeho vlastnej talkshow Bez šepkára. Za jeho zásluhy dostal cenu Krištáľové krídlo za mimoriadne počiny v oblasti literatúry a publicistiky. V relácii Tak takto?! o svojom živote porozprával Milan Kolcun.

tak_takto_70.jpg
TA3

Potulky sa konajú každý mesiac. Sú však na inú tému a využíva sa iná trasa. Za ten čas Kolcun hľadá, čo najviac faktov k pripravovanej téme. "Miesto miest v Košiciach je Dóm svätej Alžbety," nadchýna sa s tým, že odporúča najmä latinskú bohoslužbu. "Vrátite sa späť v čase." 

Oltár považuje za najkrajšie miesto v kostole, lebo ukazuje celoživotnú púť "trendsetterky" Alžbety. Tú už štyri roky po smrti vyhlásili za svätú, čo je "expresná kanonizácia". Oltár má tri polohy, okrem Alžbety ukazuje aj obrazy Ježiša Krista a Panny Márie.

Za najťažšie publikum považuje domácich Košičanov. Tých chce vyburcovať dávkami nostalgie, nebráni sa dialógu, pokiaľ povie nesprávnu či neúplnú informáciu. Zapíše si ju a s ďalšou skupinou konzultuje o tomto novom poznatku.

Potulky sa konajú aj v Prešove či Bardejove. Vždy v iný víkend v mesiaci, aby si ľudia mohli pozrieť vždy iné mesto. "Sedem miest robí prehliadky pre vlastných obyvateľov," uzavrel Kolcun.

Celú reláciu Tak takto?! s Milanom Kolcunom si môžete pozrieť nižšie:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok