Materská firma skrachovanej americkej banky SVB vyhlásila bankrot, požiadala o ochranu

TA3 ČTK
17.3.2023 13:55

Americká spoločnosť SVB Financial Group, čo je materská firma skrachovaného finančného ústavu Silicon Valley Bank, vyhlásila bankrot. Informujú o tom v piatok tlačové agentúry. Firma požiadala o ochranu pred veriteľmi a pod dohľadom súdu teraz začne reorganizáciu.

Materská firma skrachovanej americkej banky SVB vyhlásila bankrot, požiadala o ochranu
TASR/AP

Bankrot prichádza krátko po tom, čo firma 13. marca uviedla, že posúdi strategické alternatívy pre svoje podnikanie. Do režimu bankrotovej ochrany nie je zahrnutý majetok súčasťou SVB Securities a SVB Capital.

Americké úrady banku SVB uzavreli minulý týždeň. Cez víkend prevzali kontrolu aj nad finančným ústavom Signature Bank, čo vyvolalo na finančných trhoch obavy ohľadom budúceho vývoja bankového sektora.

SVB požičiavala peniaze prevažne začínajúcim technologickým spoločnostiam, takzvaným start-upom. Hodnotu aktív a záväzkov vyčíslila až na desať miliárd dolárov, likviditu zhruba na 2,2 miliardy USD. Na konci minulého roka mala aktíva za 209 miliárd dolárov.

Akcie veľkých amerických bánk pred začatím dnešného obchodovania v New Yorku strácali cez jedno percento. Regionálne banky vrátane PacWest Bancorp a First Republic Bank vykazovali pokles o desať až 20 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok