Prvoradé musí byť dieťa, vyhlásila Marcinková. Pozmeňovací návrh z dielne OĽaNO označila za parazitný

ta3
16.3.2023 21:07

Choré deti niekedy trávia v nemocnici dlhé dni, či týždne bez svojich rodičov. Takéto situácie sú pre rodiny náročné, ak by sa to však zmenilo, mohlo by to byť ešte náročnejšie pre nemocnice a lekárov. V parlamente však nenastala zhoda. Prečo predkladatelia svoj návrh stiahli? Hosťom relácie Téma dňa bola Vladimíra Marcinková (SaS).

tema_dna_129.jpg
TA3

Vladimíra Marcinková, poslankyňa strany SaS, uviedla, že Slovensko už dnes na základe medzinárodných predpisov je povinné dodržiavať právo rodiča byť pri svojom dieťati v nemocnici. „Sme posledná krajina, ktorá to nemá zakotvené v legislatíve,“ uviedla poslankyňa. Tvrdí, že toto právo je na území Slovenska nerovnomerne aplikované medzi nemocnicami. „Vrámci jednej nemocnice môžu dokonca dve oddelenia uplatniť iný prístup k pacientovi,“ dodala.

Na prvom mieste má byť dieťa

„Existujú štúdie, ktoré hovoria, že zotavovanie je kratšie, keď tam ten rodič je,“ uviedla Marcinková. Podľa nej je teda toto právo podložené dátami. „Vieme, že benefity sú naozaj neskutočné, ak je zachované to puto rodiča s dieťaťom,“ doplnila. Štát musí podľa Marcinkovej pri každej jednej činnosti brať do úvahy najlepší záujem dieťaťa.

„Verte mi, že ten rodič, keď má choré dieťa, aj keby ste mu tam dali karimatku, alebo mu povedali, že má stáť, tak tam stáť bude,“ argumentovala Marcinková. Podľa poslankyne dnes nie je jasné, kto môže povoliť rodičovi byť v operačnej sále. „Pozmeňujúci návrh od kolegov v parlamente prakticky vygumoval moju snahu,“ dodala.

„Prvoradým záujmom musí byť záujem dieťaťa,“ vyhlásila Marcinková. „Ak ten najlepší záujem dieťaťa je, aby tam malo rodiča, tak my nemôžeme teraz pozerať, čo je najlepší záujem lekára,“ pokračovala. Podľa nej je základná chyba, že chceme uprednostniť lekára a jeho pocity pred pocitmi a zdravím detského pacienta. „Toto je naozaj veľmi zlá optika,“ uviedla.

Hosťom druhej časti relácie Téma dňa bola Eva Horváthová (OĽaNO). Celú časť relácie nájdete v archíve.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok