Eurokomisia navrhla súbor opatrení. Má zabezpečiť prístup EÚ ku kritickým surovinám

TA3 TASR
16.3.2023 13:31

Európska komisia vo štvrtok navrhla komplexný súbor opatrení na zabezpečenie prístupu EÚ k bezpečným, diverzifikovaným, cenovo dostupným a udržateľným dodávkam kritických surovín, ktoré sú nevyhnutné pre strategické sektory ekonomiky, čisté technológie, rozvoj digitalizácie, letectva a obrany.

Jesenné prognózy naznačujú vstup EÚ a eurozóny do recesie
TASR – Jakub Kotian

Komisia spresnila, že dopyt po kritických surovinách bude dramaticky narastať a Európa sa spolieha najmä na ich dovoz, často od monopolných dodávateľov z tretích krajín. EÚ preto musí zmierniť riziká pre dodávateľské reťazce a strategickú závislosť na kritických surovinách a zvýšiť svoju odolnosť. Nariadenie navrhnuté EK o kritických surovinách využíva silné stránky a možnosti jednotného trhu a vonkajších partnerstiev EÚ na diverzifikáciu a zlepšenie odolnosti dodávateľských reťazcov kritických surovín.

Zákon o kritických surovinách zlepšuje schopnosť EÚ monitorovať a zmierňovať riziká narušenia trhu a zlepšuje obehovú ekonomiku a udržateľnosť. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v správe pre médiá uviedla, že tento zákon priblíži EÚ k jej klimatickým ambíciám a výrazne zlepší ťažbu, spracovanie a recykláciu kritických surovín na území Európy.

"Tieto suroviny sú životne dôležité pre náš dvojitý prechod, na výrobu kľúčových technológií, ako sú veterné turbíny, skladovanie vodíka alebo batérie. Posilňujeme našu spoluprácu so spoľahlivými obchodnými partnermi na celom svete s cieľom znížiť súčasnú závislosť EÚ od jednej alebo niekoľkých krajín," vysvetlila šéfka eurokomisie.

Podľa jej slov spolu s už predloženou reformou dizajnu trhu s elektrinou a pripravovaným zákonom o čistom priemysle bez uhlíkových emisií nové opatrenia, týkajúce sa kritických surovín, vytvoria priaznivé regulačné prostredie pre "zelené" odvetvia s nulovou uhlíkovou stopou a podporia konkurencieschopnosť európskeho priemyslu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok