Zemiaky a chudnutie: Vzdávať sa ich nemusíte, len ich pripravte správne

TA3/zm
24.3.2023 08:00

Mnohé diéty považujú zemiaky za nutné zlo, no nemusíte sa ich vzdávať ani počas chudnutia. Len treba vedieť, ako si túto obľúbenú prílohu pripraviť.

Zemiaky a chudnutie: Vzdávať sa ich nemusíte, len ich pripravte správne
Freepik

Škrob a sacharidy, ktoré zemiaky obsahujú v hojnej miere, sú nepriateľmi chudnutia. No nemusia byť, ak zvolíte správnu tepelnú úpravu.

Glykemický index

Ak ste si niekedy viedli zápisy v kalorických tabuľkách, iste ste si všimli, že je rozdiel, či zjete zemiaky varené, spracované na kašu alebo v podobe hranoliek. Počas diéty nemusí byť táto príloha zlou voľbou, pretože aj sacharidy treba prijímať a v zemiakoch sa nachádzajú komplexné cukry, ktoré sú pre telo prospešné.

Navyše, netreba sa pozerať len na kalórie, ale aj na glykemický index, ktorý poukazuje na to, ako veľmi jedlo ovplyvní hladinu cukru v krvi. Do GI v hodnote 55 patria potraviny, ktoré veľmi cukor v krvi nerozhádžu, ale celkovo pre zdravie a chudnutie sú prijateľné potraviny s GI do 70.

Tepelná úprava

Keďže zemiaky obsahujú škrob, vplyv na chudnutie má najmä dĺžka ich tepelnej prípravy. Ak ich chcete jesť počas diéty, voľte typ zemiakov, ktorý je pevný a pri dlhšom varení sa nerozpadne.

Glykemický index do 50 majú síce len zemiaky varené v šupke alebo pripravené na pare, no GI do 70 rozširuje možnosti, ako si túto obľúbenú prílohu pripraviť a nepribrať. Tu sú najbežnejšie pokrmy zo zemiakov spolu s ich hodnotami:

  • Varené zemiaky ošúpané – GI 60
  • Zemiaková kaša – GI 70
  • Zemiakové knedličky – GI 52
  • Gnocchi – GI 68

Tieto zemiaky radšej nie

Stále však ostáva niekoľko druhov zemiakových pokrmov, ktoré naozaj pri diéte vhodné nie sú. Opäť sa zamerajte nielen na kalórie, ale aj na gylkemický index radšej sa vyhnite zemiakovým jedlám, ktoré sú pečené či vyprážané. Zaujímavé však je, že také hranolky sú s GI 75 diétnejšie ako v rúre upečené zemiaky, ktoré majú GI až 85.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok