Diéta pre jarnú energiu: Tieto tri druhy zeleniny vás postavia na nohy

TA3/zm
23.3.2023 08:00

Pre toto ročné obdobie je typická jarná únava. Ak ju pociťujete tiež, pridajte do svojho jedálneho lístka tri druhy zeleniny, ktoré sú energickými bombami.

Diéta pre jarnú energiu: Tieto tri druhy zeleniny vás postavia na nohy
Freepik

Zelenina nie je len diétna, ale dodá telu aj potrebnú energiu, ktorá nám na jar zvykne chýbať. Len treba vedieť, po ktorých druhoch siahnuť. 

Biela tekvica

Tekvica sa mnohým spája skôr s jeseňou, no je stále mnoho druhov tejto zeleniny, ktoré dozrievajú na jar a v lete. Biela odroda patrí medzi ne a je dobre známa v podobe prívarku či krémovej polievky. Vďaka neutrálnej chuti sa však hodí aj do iných pokrmov a do tela tak dostanete množstvo vlákniny, čo podporí tráviaci systém. Obsah vitamínov a minerálov zas zaručí, že sa nebudete po jej zjedení cítiť unavene. Naopak, dodá vám energiu.

Patizón

Táto zelenina je tak trochu zabudnutá, pritom patizón znižuje hladinu tuku a cukru v krvi, takže je skvelým pomocníkom nielen pri redukčnej diéte. Pravidelnou konzumáciou sa staráte o svoj pankreas, obličky i kĺby. Prílev energie je samozrejmosťou. Ak neviete, ako si patizón pripraviť, mladé plody môžete jesť aj surové. Zrelé patizóny sú vynikajúce postrúhané spolu so zemiakmi a pripravené ako klasické placky. Najznámejší je vyprážaný, čo možno nepatrí medzi najzdravšie jedlá, ale rozhodne zdravšie ako rezeň. 

Batáty

Sladké zemiaky sú mimoriadne obľúbenou prílohou. Na jar si ju servírujte oveľa častejšie, pretože ide o zdrojom vlákniny a komplexných karbohydrátov, vďaka ktorým ich telo trávi pomaly. A pomalé trávenie je zárukou dopĺňania energie počas dlhšej doby. Výborne chutia pečené, napríklad aj v podobe hranoliek. Vymixovať ich môžete aj na kašu a vždy budete mať pocit, že jete inú prílohu.

Aj ovocie dodá energiu

Ak by ste okrem zeleniny chceli spestriť jedálny lístok aj ovocím, najviac energie vám v tomto ročnom období dodajú jablká, pomaranče a jahody. Ani biely jogurt nie je na zahodenie, čo sa pomalého trávenia týka, a tak bude skvelou kombináciou k ovociu, napríklad na raňajky.

Témy: jedlo zelenina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok