V ruskom Rostove vypukol požiar v budove pohraničnej stráže, ktorá spadá pod tajnú službu FSB

TA3 ČTK
16.3.2023 11:38

Výbuchy v budove ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Rostove nad Donom vo štvrtok spôsobil elektrický skrat, vyhlásil gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev. Informoval o tom portál americkej televízie CNN.

Na záberoch z miesta výbuchu bolo vidieť, ako z budovy stúpa k oblohe dym. "Zistilo sa, že príčinou požiaru bol elektrický skrat v elektroinštalácii vo vnútri budovy. Šírenie plameňov spôsobilo výbuchy zásobníkov s palivom a mazivom," uviedol Golubev. "Požiar sa rozšíril na ploche 800 štvorcových metrov, čo viedlo k zrúteniu dvoch múrov," doplnil. Golubev informoval, že jednu obeť hospitalizovali s miernymi zraneniami. Portál britskej televízie Sky News neskôr napísal, že zahynula jedna osoba a dve ďalšie utrpeli zranenia.

Na sociálnych sieťach sa šírilo video veľkého požiaru v Rostove, CNN pomocou geolokácie určila, že ide o budovu ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Rostov nad Donom leží približne 30 kilometrov od pobrežia Azovského mora a 100 kilometrov od ukrajinskej hranice.

Podľa gubernátora všetko zrejme zavinil skrat elektrického vedenia. Podľa tlače v budove vybuchla uskladnená munícia. S ohňom zápolia viac ako stovka hasičov s 33 kusmi techniky. "Jeden človek zahynul, ďalšie dva sú zranení," povedal agentúre Interfax nemenovaný zdroj z radov záchranárov. Ruská redakcia BBC s odvolaním sa na očivých svedkov píše, že dym z požiaru je vidieť po celom meste. 

Miestni obyvatelia tvrdia, že pred požiarom bol počuť výbuch.  Mŕtvy a zranení sú z radov pracovníkov skladu v budove pohraničnej správy FSB, ktorú celú zachvátili plamene, píše na svojom webe denník Kommersant. Očití svedkovia podľa neho uviedli, že v budove vybuchli zásoby munície. 

Podľa Ukrajiny je obrovský požiar v budove FSB znakom "veľkého vnútorného konfliktu". Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak na Twitteri uviedol, že požiar "jasne naznačuje, že je to prejav paniky, slabnutia mocenskej kontroly a prechodu Ruskej federácie k veľkému vnútornému konfliktu".  Napísal tiež, že Ukrajina sa od incidentu dištancuje a "nezasahovala" tam.

Tento mesiac vypukol rozsiahly požiar pri vojenskom letisku pri Krasnodare na juhozápade Ruska. Bol natoľko silný, že ho zaznamenali aj americké družice určené na sledovanie lesných požiarov. Úrady prípadný útok popreli a tvrdili, že "na mieste začala horieť tráva".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok