Školské bufety už nemôžu predávať presladené nápoje či vyprážané jedlá, začala platiť nová vyhláška

TA3 ČTK
16.3.2023 11:25

Školské bufety na Slovensku už nemôžu ponúkať presladené a energetické nápoje, hamburgery či vyprážané jedlá. Opatrením chcú úrady zaistiť zdravšie stravovanie žiakov. Informoval úrad hlavného hygienika, ktorý sa podieľal na príprave príslušnej vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorá nadobudla platnosť v stredu.

Práve hygienici budú jej dodržiavanie kontrolovať; do konca terajšieho školského roka ale hodlajú prihliadať na to, že niektoré zmeny sa budú zapracovávať postupne. Novo sortiment bufetov na školách nesmie obsahovať napríklad príliš sladené nápoje, ďalej nápoje s obsahom kofeínu, taurínu alebo chinínu. Zakázané sú tiež potraviny rýchleho občerstvenia vrátane langošov, chleba vo vajíčku, výrobkov s obsahom majonézy, paštét a spracovaných mäsových výrokov a údenín s podielom mäsa nižším ako 80 percent. Cukrovinky, slané zemiaky, krekry a tyčinky môžu zase tvoriť nanajvýš polovicu sortimentu.

Bufety by mali ponúkať hlavne ovocie a zeleninu, ďalej celozrnné, cereálne a mliečne výrobky, ako aj nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov. Zmena sortimentu v školských bufetoch má podľa úradu hlavného hygienika znížiť celkový objem konzumovaného cukru a soli, ktorých nadbytok ohrozuje zdravie detí. 

Obezita na Slovensku nie je problémom len dospelej populácie, ale stále častejšie sa vyskytuje aj u detí. Slovensko už v roku 2014 plánovalo zakázať predaj cukroviniek, sladených nápojov a iných nezdravých potravín na školách. 

Schválený zákon ale vetoval vtedajší prezident Andrej Kiska, podľa ktorého norma presne nedefinovala produkty rýchleho občerstvenia, ktorých predaj na školách by nemal byť povolený. Poslanci potom pri opätovnom prerokovaní zákona vyhoveli návrhu hlavy štátu, aby z predlohy vypustili ustanovenia ohľadom zákazu predaja vybraných produktov v školských bufetoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok