Juhokórejský prezident pricestoval do Japonska, stretol sa s tamojším premiérom Kišidom

TA3 ČTK
16.3.2023 09:24

Vodcovia Japonska a Južnej Kórey sľúbili, že na štvrtkovom rokovaní v Tokiu dajú bokom dlhé roky nepriateľstvo a často neľahkých spoločných dejín a budú tesnejšie spolupracovať na boji s bezpečnostnými výzvami, ktorým ich región čelí.

Juhokórejský prezident pricestoval do Japonska, stretol sa s tamojším premiérom Kišidom
TASR/AP

Komentáre juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola a japonského premiéra Fumia Kišidu na spoločnom stretnutí v Tokiu ukázali, že obe krajiny spájajú rastúce obavy zo správania Číny na medzinárodnej scéne aj znepokojenie kvôli raketám, ktoré odpaľuje Severná Kórea, napísala agentúra Reuters. Návšteva juhokórejského prezidenta v Japonsku je prvou podobnou cestou za 12 rokov. Prichádza pritom v deň, keď Severná Kórea odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu, ktorá dopadla do Japonského mora medzi Kórejským polostrovom a Japonskom.

Práve otázka KĽDR a toho, ako jej čeliť, by mala byť jednou z hlavných tém vrcholného stretnutia. "V tejto dobe je čím ďalej tým viac potrebné, aby (Južná) Kórea a Japonsko spolupracovali," uviedol Jun v stredajšom rozhovore a spomenul práve severokórejskú raketovú hrozbu. K ďalším témam rokovaní bude zrejme patriť Čína. Práve správanie týchto dvoch krajín podľa pozorovateľov viedli Japonsko a Južnú Kóreu, dvoch tradičných spojencov USA, aby hľadali cestu k bližším vzťahom, a to vrátane tých obranných.

"Dnešné stretnutie s premiérom Kišidom má osobitný význam. Jeho cieľom je dať obyvateľom našich dvoch krajín vedieť, že juhokórejsko-japonské vzťahy, ktoré zažili zložité časy kvôli rôznym nevyriešeným problémom, sú na svojom novom začiatku," povedal juhokórejský prezident na úvod stretnutia s japonským premiérom. Ako dodal, odpálenie balistickej rakety dlhého doletu, ktoré podnikla KĽDR pred jeho odletom do Tokia, ukazuje, že "Severná Kórea je vážnou hrozbou nielen pre východnú Áziu, ale aj pre medzinárodný mier a stabilitu".

Vzťahy Tokia a Soulu dlho kalili spory týkajúce sa histórie. Južná Kórea ale tento mesiac oznámila, že odškodní občanov, ktorí museli vykonávať nútené práce za japonské okupácie v rokoch 1910 až 1945. Odškodné bude platené kórejskou verejnou nadáciou, a teda nie japonskými firmami, ktoré na to v minulosti odsúdil kórejský najvyšší súd. Tento krok Tokio vníma ako ústretové gesto.

Zlepšeniu vzťahov medzi oboma krajinami napomáha aj fakt, že sa Japonsko rozhodlo zrušiť obmedzenie vývozu niektorých materiálov do Južnej Kórey. Soul v reakcii na to stiahne svoju sťažnosť u Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obchodu.

Japonsko sa rozhodlo obmedziť vývoj niektorých materiálov využívaných v technologickom priemysle do Južnej Kórey v roku 2019. Následne aj vyradilo svojho dlhoročného spojenca zo zoznamu preferovaných obchodných partnerov. Opatrenie, ktoré malo Japonsku lepšie umožniť kontrolovať vývoz obzvlášť niektorých citlivých materiálov, prišlo vtedy práve v dobe pre kompenzácie za nútenú prácu Kórejcov pre Japonsko počas druhej svetovej vojny. Tokio svoj krok označilo za legitímne rozhodnutie, ktoré neodporuje pravidlám voľného obchodu, a zároveň odmietlo, že by opatrenie súviselo so sporom týkajúcim sa náhrad za vojnové práce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok