Počet útokov v ukrajinskom Bachmute poklesol. V meste zostáva menej ako 3-tisíc obyvateľov

TA3 ČTK
16.3.2023 08:43

Počet útokov v ukrajinskom meste Bachmute a jeho okolí za posledných pár dní výrazne poklesol, informoval vo svojej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny. V meste zostáva menej ako 3-tisíc obyvateľov, vrátane 33 detí, napísal denník The Kyiv Independent s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Pavla Kyrylenka.

Počet útokov v ukrajinskom Bachmute poklesol. V meste zostáva menej ako 3-tisíc obyvateľov
TASR/AP

Bachmut je už dlhé mesiace stredobodom najintenzívnejších bojov konfliktu, ktorý vlani na Ukrajine rozpútalo Rusko. Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny (v prepise z ruštiny Vagnerovej) Jevgenij Prigožin nedávno kritizoval ruské armádne velenie kvôli nízkym prídelom munície a varoval, že pokiaľ jeho žoldnieri budú nútení sa z Bachmutu stiahnuť, celý ruský front. V pondelok však uviedol, že už dostávajú munície viac. Teraz Prigožin oznámil, že sa wagnerovcom podarilo dobyť jednu z dedín vzdialenú deväť kilometrov severozápadne od Bachmutu. 

To by mohlo naznačovať, že "Wagnerove sily pravdepodobne vykonávajú oportunistické lokalizované útoky na osady severnejšie od Bachmutu, ktoré sú malé a dá sa ich relatívne ľahšie zmocniť", uviedol ISW. Podľa britského vojenského experta Iana Stubbsa prišlo Rusko pri Bachmute o veľké množstvo vojakov. "Od mája minulého roka bolo len v oblasti okolo Bachmutu zabitých a zranených 20- až 30-tisíc príslušníkov ruských síl i Wagnerových jednotiek, čo je obrovská strata ľudských životov pri územnom postupe iba 25 kilometrov," uviedol Stubbs.

V meste stále zostáva okolo 3-tisíc obyvateľov. "Sú tam ľudia, ktorí absolútne odmietajú odísť," uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko s tým, že evakuácie stále prebiehajú. Ako dodal, v Avdijivke, ďalšom meste Doneckej oblasti, ešte minulý týždeň zostávalo 42 detí, teraz ich je len 13.

Ukrajinská armáda podľa ranného hlásenia generálneho štábu odrazila za posledných 24 hodín 75 ruských útokov v piatich oblastiach. Rusi naďalej pokračovali v útokoch práve na Bachmut, Lyman, Avdijivku, Marjinku a Šachtarsk v Doneckej oblasti. Za posledný deň Rusko vypálilo tri rakety a zasiahlo civilnú infraštruktúru v Charkove, podniklo ďalších 29 leteckých útokov a taktiež v 79 prípadoch útočilo zo salvových raketometov. Vyhlásenie jednotlivých strán konfliktu nie je možné vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok