Ankara oznámi rozhodnutie o vstupe Fínska do NATO v piatok, píšu agentúry

ta3 čtk
15.3.2023 17:53

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok oficiálne oznámi rozhodnutie svojej krajiny ohľadom vstupu Fínska do Severoatlantickej aliancie. Uviedol to fínsky prezident Sauli Niinistö, ktorý bude vo štvrtok a v piatok na návšteve Turecka, píše agentúra AFP.

Turecko sa chce angažovať v Afganistane
TASR/AP

Fínskej agentúre STT povedal nemenovaný blízky spolupracovník tureckého prezidenta, že Erdogan veľmi pravdepodobne ohlási súhlas s rozšírením NATO o túto severskú krajinu.

Niinistö oznámil, že vo štvrtok a piatok navštívi Turecko. Podľa neho už predtým dala Ankara najavo, že chce oznámiť svoje rozhodnutie pri rokovaní prezidentov.

"(Fínsky) prezident príde v piatok do Turecka a stretneme sa. Potom naplníme náš sľub," odpovedal Erdogan na otázku, či pošle budúci týždeň do parlamentu fínsku žiadosť o vstup do NATO. Zahraničné agentúry sa domnievajú, že Erdogan naznačil, že tak urobí. Podľa agentúry Reuters tureckí zákonodarcovia pravdepodobne rozhodnú o žiadosti ešte pred parlamentnými voľbami v polovici mája.

Fínsko sa usiluje o vstup do Severoatlantickej aliancie spoločne so susedným Švédskom. Obe krajiny podali žiadosť o vstup do aliancie spoločne po ruskej invázii na Ukrajinu. "Pre Fínsko je veľmi dôležité, aby sa Švédsko a Fínsko stali členmi NATO čo najskôr," uviedol Niinistö. Voči Štokholmu má však Ankara stále vážne výhrady a turecký prezident zatiaľ nedal najavo, že by sa chystal začať ratifikáciu švédskej žiadosti v tureckom parlamente.

So vstupom oboch krajín musia vyjadriť súhlas parlamenty všetkých členských štátov NATO. Okrem Turecka doposiaľ žiadosti neratifikovalo ani Maďarsko.

Turecko blokovalo vstup Švédska a Fínska do NATO od minulej jari. Severským krajinám Ankara vyčítala málo dôrazný postup voči organizáciám, ktoré turecké úrady považujú za teroristické. Jednalo sa napríklad o Stranu kurdských pracujúcich (PKK) či kurdskej milície YPG. Ankara Švédsku tiež vyčíta, že umožňuje protesty proti islamu a páleniu posvätnej knihy korán, čo Turecko považuje za šírenie nenávisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok