Sýrsky prezident pri stretnutí s Putinom podporil vojnu na Ukrajine, označil ju za boj s nacistami

ta3 čtk
15.3.2023 16:47

Sýrský prezident Bašár Asad vyjadril pri stretnutí so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v Kremli podporu ruskej vojne na Ukrajine a označil ju za boj s nacistami. Informovala o tom agentúra Interfax.

Sýrsky prezident pri stretnutí s Putinom podporil vojnu na Ukrajine, označil ju za boj s nacistami
TASR/AP

"Chcem využiť túto chvíľu, pretože je to moja prvá návšteva od začiatku špeciálnej operácie na Ukrajine, a zopakovať, že sýrskou pozíciou je podpora tejto špeciálnej operácie proti neonacistom a starým nacistom," vyhlásil Asad. 

Použil pritom argument kremeľskej propagandy, že Rusko bojuje na Ukrajine, aby tam vykorenilo rozmáhajúci sa nacizmus. Západ toto tvrdenie považuje za zámienku pre nevyprovokovanú agresiu proti Ukrajine, kde podľa výsledkov posledných volieb krajná pravica zohráva úplne okrajovú úlohu.

"Naša pozícia vychádza z toho, že svet teraz naozaj potrebuje stabilitu, inak sa priblíži k veľkému kolapsu," uviedol aj Asad. Zároveň obvinil Západ, že poskytoval útočisko "starým nacistom" a podporuje ich aj naďalej.

Rusko od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 podporuje Asadov režim, od roku 2015 sa zapája aj priamou vojenskou účasťou. Kríza v Sýrii začala, keď Asadova vláda násilne potlačila občianske protesty, pri ktorých ľudia požadovali demokratické a ekonomické reformy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok