Biely dom nevie, či sa podarí vyloviť havarovaný dron, Moskva to skúsi

ta3 čtk
15.3.2023 16:22

Spojené štáty zatiaľ nezaistili svoje bezpilotné lietadlo, ktoré sa v utorok zrútilo do Čierneho mora, a nie je jasné, či sa im ho niekedy podarí vyloviť, povedal v rozhovore s televíziou CNN hovorca Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby. Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev uviedol, že Rusko sa pokúsi trosky dronu z Čierneho mora vyzdvihnúť. Ruský činiteľ zároveň tvrdil, že incident s bezpilotným lietadlom dokazuje "priame americké zapojenie" do vojny na Ukrajine. Tú rozpútala pred viac ako rokom svojou inváziou Moskva.

Biely dom nevie, či sa podarí vyloviť havarovaný dron, Moskva to skúsi
AP Photo/Evan Vucci

Americká armáda v utorok oznámila, že ruské bojové lietadlo Su-27 sa zrazilo s americkým prieskumným dronom MQ-9 Reaper a zasiahlo jeho vrtuľu. Dron bol zničený. Incident sa podľa Pentagonu stal kvôli "nebezpečnému a neprofesionálnemu" správaniu ruskej strany. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že americký stroj spadol kvôli prudkému manévrovaniu a že ruské stíhačky sa s ním nedostali do kontaktu. Dron podľa Washingtonu havaroval kvôli kontaktu s ruskou stíhačkou v medzinárodnom vzdušnom priestore, Moskva tvrdí, že sa "provokatívne" pohybovalo k ruskému územiu, avšak žiadne ruské lietadlo sa s ním nestretlo.

"Nie som si istý, že ho budeme schopní zaistiť," povedal teraz Kirby s odkazom na vylovenie bezpilotného lietadla. V skoršom rozhovore uviedol, že USA podnikajú kroky v snahe zabezpečiť, aby sa stroj nedostal do cudzích rúk.

"Neviem, či sa nám to podarí alebo nie, ale treba to urobiť... Určite sa tým budeme zaoberať," vyhlásil neskôr Patrušev v rozhovore v ruskej televíznej stanici Rossija-1. Šéf ruskej rozviedky SVR Sergej Naryškin v interview s rovnakým kanálom podľa agentúry TASS vyhlásil, že Rusko podľa neho má technické možnosti na nájdenie a preskúmanie trosiek dronu. "Zdá sa mi, že takéto technické možnosti existujú," uviedol Naryškin.

"Pokiaľ ide o dron - Američania neustále tvrdia, že sa nepodieľajú na vojenských operáciách. Je to ďalšie potvrdenie, že sú priamo zapojení do týchto aktivít, do vojny," vyhlásil ďalej Patrušev s odkazom na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorú Moskva nazýva "špeciálna vojenskou operáciou."

USA si kvôli incidentu predvolali ruského veľvyslanca Anatolija Antonova, ktorý Američanov obvinil z provokácie. Podľa Kirbyho od americkej strany dostal varovanie, že Rusi si musia počínať opatrnejšie, keď lietajú v medzinárodnom vzdušnom priestore v blízkosti amerických strojov. Incident sa podľa ukrajinských zdrojov odohral neďaleko Hadieho ostrova, ktorý leží blízko delty Dunaja v severozápadnej časti Čierneho mora.

Moskva incident so zrúteným dronom považuje za provokáciu

Utorkový incident s dronom označil ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov za provokáciu. Americká strana podľa diplomata neoznámila, či bude mať táto záležitosť pre Rusko nejaké následky. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa ukrajinského letectva mal dron plné právo nad Čiernym morom operovať, incident sa odohral v medzinárodnom vzdušnom priestore neďaleko Hadieho ostrova.

"Americké bezpilotné lietadlo sa zámerne a provokatívne pohybovalo smerom k ruskému územiu s vypnutými odpovedačmi," uviedol Antonov vo vyjadrení zverejnenom na internetových stránkach ruského veľvyslanectva vo Washingtone. Potom, čo bol v utorok v súvislosti s udalosťou predvolaný na americké ministerstvo zahraničia, diplomat podľa ruských agentúr oznámil, že "incident považujeme za provokáciu".

Antonov tiež uviedol, že americké drony zhromažďujú spravodajské informácie, ktoré následne Ukrajina využíva na údery na ruské ozbrojené sily a územia. Podľa agentúry RIA Novosti Antonov tiež povedal, že jeho rokovanie na americkom ministerstve zahraničia bolo "konštruktívne" a otázka možných "dôsledkov" pre Rusko kvôli incidentu nebola vznesená.

"Domnievame sa, že je dôležité, aby komunikačné kanály zostali otvorené," uviedla aj ruská ambasáda v USA. "Rusko sa neusiluje o konfrontáciu a stojí o pragmatickú spoluprácu v záujme národov našich krajín," uvádza sa vo vyhlásení.

Prítomnosť amerického bezpilotného lietadla nad Čiernym morom v noci na dnešok hájili ukrajinskí predstavitelia. "Čierne more nie je vnútrozemským morom Ruska, rovnako ako v prípade okupovaného Azovského mora, ktoré (Rusi) považujú za svoje," uviedol hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Pripomenul, že more využíva mnoho krajín vrátane členských štátov NATO, ako sú Turecko či Rumunsko.

Listu Ukrajinska pravda Ihnat povedal, že sa stret oboch lietadiel odohral juhovýchodne o Hadieho ostrova, ktorý leží v severozápadnej časti Čierneho mora. Americké drony podľa neho so súhlasom Kyjeva monitorovali vzdušný priestor Ukrajiny už dávno pred ruskou plnohodnotnou inváziou z vlaňajšieho februára a monitorovali situáciu na východe Ukrajiny, vrátane dodržiavania prípadného prímeria.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok