Chudnite bez námahy a po celý deň: Kilá pôjdu dole, ak si osvojíte NEAT pravidlá

TA3/zm
22.3.2023 16:00

Toto nie je diéta. Toto nie je cvičenie. Skrátka je to NEAT, čo znamená Non-excercise activity thermogenesis. Voľne preložené ako termogenéza pri necvičebných aktivitách. Ale oveľa jednoduchšie to znie a lepšie sa chápe, keď vám povieme, že schudnúť môžete pri bežných činnostiach v domácnosti, len treba vedieť ako na to. A pozor! NEAT sa vyplatí aj štíhlym ľuďom.

Chudnite bez námahy a po celý deň: Kilá pôjdu dole, ak si osvojíte NEAT pravidlá
Freepik

Tvrdiť, že upratovanie v domácnosti je rovnocenné spaľovanie kalórii ako poriadny tréning, je trochu prehnané. No pri bežných aktivitách sa naozaj schudnúť dá, ale chce to systém. A práve ten prináša NEAT, vďaka ktorému nielen schudnete bez prílišnej námahy, ale podporíte aj svoje zdravie. Ako to funguje?

Každodenný pohyb bez cvičenia

Ak sa človek počas dňa nehýbe, zvyšuje sa riziko viacerých chorôb, od srdcovo-cievnych až po mŕtvicu či nádorové ochorenia. A to sa týka aj štíhlych ľudí. Nie všetci však majú vzťah k športu, no to nie je jediná možnosť, ako robiť pohybové aktivity. Chôdza, upratovanie a iné bežné denné činnosti s v súčte na konci dňa tiež poriadnym spaľovačom kalórii, len treba vedieť, ako si ich naplánovať, aby ste ich robili efektívne.  

Menej ako 5 tisíc krokov?

Ak stále uvažujete, či ste vhodný adept pre NEAT, stačí si odpovedať na jednoduchú otázku. Bez ohľadu na to, či športujete alebo nie, ak máte sedavé zamestnanie a prejdete denne menej ako 5 tisíc krokov, potom je tento súbor pravidiel aj pre vás. Aktivity mimo cvičenia sú podľa mnohých odborníkov dôležitejšie ako samotný šport. Len si porovnajte, koľko nimi trávite času v porovnaní s akýmkoľvek tréningom. Ak ho vôbec máte.  

Aktívny život 

Termogenéza spojená s ostatnými aktivitami okrem cvičenia predstavuje asi 15 % bežného denného energetického výdaja. NEAT teda zahŕňa čokoľvek, pri čom sa hýbete, od chôdze pri telefonovaní, cez upratovanie, varenie či dokonca česanie vlasov. Keď sa robili výskumy, ako ľudské telo spaľuje, ukázalo sa, že je dokonca rozdiel v tom, či sleduje televíziu poležiačky alebo v sede. Samozrejme, keď sedíte, napínate viac svalov a máte aspoň nejaký pohyb. NEAT preto nabáda k zavedeniu pohybu pri všetkom. Menej používajte výťah, viac schody. Domáce práce, pri ktorých nemusíte sedieť, vykonávajte po stojačky. Neexistuje presný zoznam aktivít, ide celkovo o aktívny životný štýl, vďaka ktorému budete nielen chudší, ale aj zdravší.  

Témy: pohyb chudnutie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok