Putin narážal na USA: Za poškodením Nord Streamu môže byť jedine technologicky vyspelý štát

ta3 ČTK
14.3.2023 19:06

Minuloročné útoky na plynovody Nord Stream sa podľa ruského prezidenta Vladimira Putina odohrali na štátnej úrovni, pretože ich mohli vykonať jedine špecialisti s podporou technologicky vyspelého štátu. Za úplný nezmysel Putin označil špekulácie západných médií, že by za poškodením mohli stáť "ukrajinskí aktivisti". Informovala o tom agentúra TASS.

Putin narážal na USA: Za poškodením Nord Streamu môže byť jedine technologicky vyspelý štát
TASR/AP

"Teroristický útok na plynovodoch Nord Stream 1 a Nord Stream 2 bol spáchaný na štátnej úrovni, nemohli za ním stáť žiadni amatéri," povedal ruský prezident. Záujem o poškodenie plynovodných potrubí mali konkrétne USA, vyhlásil aj Putin.

Západné médiá minulý týždeň s odkazom na nemenované zdroje uviedli, že za útok môže byť zodpovedná proukrajinská skupina. Upozornili však, že nie sú žiadne dôkazy, že by do operácie bola akokoľvek zapojená ukrajinská vláda. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj správy o účasti Kyjeva na útoku poprel.

"Podobnú explóziu, tak silnú a v takej hĺbke, môžu vykonať jedine špecialisti, pričom sú podporovaní všetkou silou štátu, ktorý má k dispozícii určité technológie," zdôraznil Putin.

Tri z celkových štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 na dne Baltského mora vlani v septembri narušili doposiaľ nevysvetlené explózie, jedno potrubie plynovodu Nord Stream 2 zostalo neporušené. Plynovodom Nord Stream 1 v čase pred explóziou už plyn do Európy neprúdil kvôli rastúcemu napätiu medzi Moskvou a Západom po ruskej invázii na Ukrajinu. Moskva zastavenie prevádzky zdôvodňovala údržbou. Nord Stream 2 bol síce dokončený, spustený ale kvôli vojne na Ukrajine a protiruským sankciám nikdy nebol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok