ROZHOVOR: Letné búrky v marci aj silný vietor. Nebezpečné prejavy počasia sú stále častejšie, tvrdí meteorologička

ta3
14.3.2023 18:00

V sobotu sa územím Slovenska prehnal mimoriadne silný vietor, ktorý so sebou priniesol prachovú búrku. Tá u nás paralyzovala diaľnicu D2. Deň predtým sa zase vyskytli búrky, ktoré sú typické skôr pre jún ako marec. Klimatické zmeny a teplotné extrémy z predpovede urobili tému, ktorú treba brať vážne. O tom, ako sa mení počasie a ako predpoveď vzniká, sme sa rozprávali s Nikoletou Hruškovou zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

ROZHOVOR: Letné búrky v marci aj silný vietor. Nebezpečné prejavy počasia sú stále častejšie, tvrdí meteorologička
Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj

Je veľa zdrojov, ktoré spomínate. Predpoveď počasia ale niekedy ľudia zvyknú kritizovať. Sledujú, na koľko dní dopredu je asi správna. Dá sa to naozaj presne predpovedať napríklad na tri dni dopredu alebo už ani tie nie sú veľmi stále? 

My si predpoveď počasia, samozrejme, vyhodnocujeme. V prvých troch dňoch je úspešnosť okolo 93 percent. Potom už úspešnosť výrazne klesá. Robíme predpovede počasia na tri aj päť dní vopred. Predpovedáme jednotlivé parametre ako oblačnosť, zrážky, vietor a teplotu s časovou aj priestorovou presnosťou. Potom robíme predpoveď na šiesty až ôsmy deň. Tie sú už ale také výhľadové. Všímame si oblačnosť a zrážky s už menšou presnosťou aj menšou regionálnou špecifikáciou. Taktiež vytvárame predpovede pre druhý týždeň. To už je ale taký trend vývoja. Pre druhý, tretí a štvrtý týždeň v mesiaci uvádzame už len to, či bude to obdobie teplotne alebo zrážkovo normálne, podnormálne alebo nadnormálne.

"Odborníci" na počasie 

Pre aké odvetvia sú dôležité takéto predpovede počasia? Tam sa vytvárajú zložitejšie predpovede ako pre bežných ľudí? 

Tvoríme aj špeciálne predpovede pre poľnohospodárov, pre hydroelektrárne alebo pre hory. Tam si všímame iné parametre. SHMÚ vytvára dva modely. Jeden je deterministický a druhý pravdepodobnostný, ktorý má tú výhodu, že sa spúšťa viackrát s veľmi málo zmenenými počiatočnými podmienkami. Tento model nám poskytne 16 rôznych, ale veľmi podobných scenárov vývoja počasia. Štatistickým spôsobom sa vyhodnotí, ktorý z nich je najpravdepodobnejší. Čím viac je scenárov, tým je pravdepodobnosť zistenia vývoja počasia vyššia. Takéto modely sú dnes trendom v predpovedaní počasia, nielen v rámci Európy, ale aj celosvetovo.

Bežní ľudia majú možnosť mať v mobiloch aplikáciu, kde je napríklad vidieť aj to, ako sa presúvajú mohutné zrážky. Ale ako ste ma už poučili, ide skôr o komerčnú záležitosť, lebo tam nie sú úplne všetky informácie. 

Jednotlivé organizácie, ktoré vyrábajú tieto aplikácie, používajú predpovedné modely a čím je bližšie k danému termínu, tak sa predpoveď možno aj každú hodinu mení. Aplikácie totiž berú do úvahy už aj aktuálny vývoj počasia, to znamená družicové a radarové snímky.

Na Slovensku pandémia ukázala, že tu máme veľa "odborníkov" na očkovanie. Vojna na Ukrajine odhalila "odborníkov" na vojenské a zahraničnopolitické otázky. Je veľa takýchto "odborníkov" aj na počasie, napriek tomu, že sa mu nie veľmi rozumejú? 

Áno, je ich dosť. Dostávame veľa podnetov, ako by sme to mali robiť. Skôr dostávame negatívne pohľady, pozitívnych je menej. Pri tých negatívnych sa vždy opýtame, či nám to teda neprídu ukázať.

A nikto ešte neprišiel? 

Zatiaľ nie.

Celý rozhovor s Nikoletou Hruškovou si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok