Velenie rozhodlo, Ukrajinci budú Bachmut brániť aj naďalej

ta3 ČTK
14.3.2023 15:40

Ukrajinské velenie sa rozhodlo ďalej brániť Bachmut, ktorý sa Rusi už mesiace pokúšajú dobyť. Píšu to médiá po porade, ktorú zvolal prezident Volodymyr Zelenskyj ako vrchný veliteľ ozbrojených síl.

Velenie rozhodlo, Ukrajinci budú Bachmut brániť aj naďalej
TASR/AP

"Bolo prijaté rozhodnutie o ďalšom udržaní a obrane mesta Bachmut," napísal server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na komuniké prezidentskej kancelárie. Tá zdôraznila, že išlo o spoločný postoj k obrane východoukrajinského mesta.

Okrem aktuálnej situácie na fronte bola na programe rokovaní aj analýza zaistenia dodávok zbraní a munície a množstva pomoci poskytovanej partnermi a spojencami a jej ďalšej distribúcie. Veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj v pondelok uviedol, že situácia v Bachmute je naďalej zložitá, ukrajinskí obrancovia však odrážajú všetky útoky Rusov.

"Útočné jednotky (žoldnierov) Wagnerovej skupiny postupujú z niekoľkých smerov, snažia sa prelomiť našu obranu a postúpiť do centrálnej časti mesta," citovala Sýrskeho ukrajinská mediálna platforma Military Media Center. "Všetky pokusy nepriateľa o dobytie mesta odráža delostrelectvo, tanky a ďalšími palebné prostriedkami. Obrana pevnosti pokračuje!" dodal.

Bachmut je v súčasnej dobe jedným z ohnísk vojny na Ukrajine a odohrávajú sa tam jedny z najťažších bojov konfliktu, ktorý Moskva rozpútala pred viac ako rokom. Objavujú sa správy o mnohých padlých či ranených na oboch stranách. Ruské jednotky v uplynulých týždňoch postúpili severne aj južne od mesta a hrozí, že v ňom obkľúčia ukrajinských obrancov. Ukrajina teraz kontroluje západnú časť mesta, zatiaľ čo východná je už v držbe ruských síl.

Kancelária ukrajinského prezidenta Zelenského minulý týždeň oznámila, že Sýrskyj aj náčelník generálneho štábu Valerij Zalužnyj súhlasili, aby obrana Bachmutu pokračovala. Sýrskyj v uplynulých dňoch obliehané mesto opakovane navštívil, aby sa na mieste presvedčil o situácii.

Aj šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v nedeľu uviedol, že boje v Bachmute sú čím ďalej tvrdšie, ako sa Rusi blížia centru mesta, zatiaľ čo "Ukrajinci vrhajú do boja nekonečné zálohy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok