Spoločnosť Meta, vlastník Facebooku, prepustí ďalších 10-tisíc zamestnancov

ta3 čtk
14.3.2023 14:46

Americká internetová spoločnosť Meta Platforms, ktorá je majiteľom sociálnych sietí Facebook a Instagram či komunikačnej služby WhatsApp, prepustí ďalších 10-tisíc pracovníkov. V oznámení zamestnancom to dnes uviedol generálny riaditeľ Mark Zuckerberg. Meta je tak prvou veľkou technologickou firmou v Spojených štátoch, ktorá oznámila druhé kolo hromadného prepúšťania.

FCB
TASR/AP

Meta už pred koncom minulého roka uviedla, že zruší asi 11-tisíc pracovných miest, čo bolo zhruba 13 percent pracovnej sily. Bolo to najväčšie prepúšťanie za 18 rokov, čo firma existuje. Na konci minulého roka mal podnik takmer 86.500 zamestnancov, uviedla agentúra Reuters.

"Očakávame, že znížime veľkosť nášho tímu zhruba o 10.000 ľudí a zrušíme ďalších približne 5000 otvorených pozícií, na ktoré sme ešte neprijali zamestnancov," uviedol Zuckerberg.

Prepustenie je súčasťou širšej reštrukturalizácie spoločnosti, v rámci ktorej sa má zjednodušiť organizačná štruktúra, zrušiť menej prioritné projekty a znížiť počet zamestnancov. Zuckerbergovou snahou je premeniť rok 2023 na "rok efektivity" a znížiť náklady o päť miliárd USD.

Zhoršujúca sa ekonomická situácia priniesla množstvo hromadných prepúšťaní v amerických spoločnostiach, od veľkých bánk ako Goldman Sachs a Morgan Stanley až po veľké technologické firmy, vrátane spoločností Amazon a Microsoft. Podľa stránok monitorujúcich prepúšťanie Layoffs.fyi od začiatku minulého roka prepustil technologický sektor viac ako 280-tisíc zamestnancov, z toho zhruba 40 percent v tomto roku.

Spoločnosť Meta Platforms investuje miliardy dolárov do budovania futuristického metaversa. Firma ale zápasí s postpandemickým prepadom výdavkov na reklamu od spoločností, ktoré trápia vysoká inflácia a rast úrokových sadzieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok